Единодушно, но с нова порция обвинения, парламентът отмени лекарствения мораториум

Единодушно, но с нова порция обвинения, парламентът отмени лекарствения мораториум

Забраната здравната каса да плаща за нови лекарства през 2018 година беше единодушно и окончателно отменена от депутатите в четвъртък сутринта, но привидният консенсус по темата не трая дълго и управляващите и опозицията се засипаха с нова порция обвинения.

Отпадането на лекарствения мораториум, който в последните месеци предизвика бурно обществено недоволство, протести, президентско вето и политически скандали, беше единодушно прието със 192 гласа “за“. Спорният параграф 6 от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) беше отменен последователно на първо и второ четене и така крайната мярка отпада окончателно. Тя засягаше 32 иновативни медикамента за онкологични и редки болести на прогнозна стойност 50 млн. лева. След отмяната на мораториума новите терапии ще се ползват потенциално от 8 599 пациента.

Въпреки постигнатият политически консенсус за отмяната му, мораториумът отново даде повод за престрелки между депутатите от управляващото мнозинство и опозицията.

От ГЕРБ отново обвиниха БСП, че злоупотребяват със страховете на хората, а левицата упрекна управляващата партия, че не е осъзнала грешката си.

Научен ли е урокът?

“Благодаря на всички, които подписахме предложението да бъде променено решението на Народното събрание по отношение на бюджета на НЗОК. Има нещо, което ме безпокои. Подхождате към тази промяна не като осъзнаване на направена грешка, а като промяна, наложена под натиск. Мисля, че правилното отношение би било и няма страшно от това да се каже: “Да, направихме грешка. Ще я коригираме“, заяви лидерът на БСП Корнеля Нинова.

Според нея днес е хубав ден, защото се възстановява една справедливост – всеки български гражданин да има достъп до здравеопазване.

“Освен думата справедливост, която днес възстановяваме в парламента, мисля, че има още една важна – тя е ред и правова държава. Отвън изглежда, че и този път премиерът еднолично е решил въпроса. Много пъти от тази трибуна сме критикували премиера за това че подценява парламента, че го обижда и нарушава принципите на парламентаризма и парламентарната република. Дори аз за това съм била гонена от залата, за такова изказване. Но искам да ви уверя, че в случая днес правим една положителна стъпка за възстановяване на парламентаризма в България. Защото, когато разговаряхме с премиера, той имаше намерение да заобиколи решението на парламента и да го реши еднолично - с комисии, с допълнително финансиране от Министерския съвет, в противоречие на Закона за бюджета на НЗОК. Хубаво е, че в крайна сметка се стигна до решението въпросът да се върне там, където трябва да се реши - в българския парламент, а не от изпълнителната власт, еднолично“ - така Нинова коментира как се е стигнало до решението за отмяна на мораториума след телефонен разговор между нея и премиера Бойко Борисов преди два дни.

Според нея има още една дума, която описва днешния ден и тя е урок. “Урок за всички ни и най-вече за 126 души в тази зала – не бива да се гласува механично нещо, което е спуснато от някъде.

Зам.-председателят на парламента от ДПС Нигяр Джафер пък коментира, че не може да се говори за консенсус, когато е допусната грешка. “Дано Народното събрание, постигайки консенсус в кавички, да извлече поуки от това, което ни се случи на всички. Консенсусът трябва да се постига при обсъждането и взимането на важни решения, а не при замазването на грешки“, посочи тя.

В реплика председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отново призова в изказванията да няма политически заряд, който може да предизвика противопоставяне. По думите му опозицията отново се стреми да върне дебата в полето на противопоставянето. “Единственото, към което сме се стремили, е да постигнем консенсус и нито една политическа сили да не се заиграва със страховете на хората, каза още той.

“Да не казваме, че е било взето еднолично решение от премиера, за да може да се направи нещо. Всички знаем, че има изтичане на средства в здравеопазването и че има корупция там, където се разходват най-много средства. Бяхме предприели подход, за да може със създаването на комисии по подзаконова нормативна уредба да създадем по-добър ред. В никакъв случай това нямаше да бъде за сметка на лечението на онкоболните или за всички, които се нуждаят от лечение“, коментира Цветанов, 

“Спрете да правите политика от всичко преди Коледа, не е християнско, особено от болните хора“, призова депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. "Много хубави християнски празници наближават и да се правят такива внушения. Пак повтарям - не си играйте със здравето на хората. Ще има пари за всички, необходимо е смирение“, коментира Рашидов. “Последните дни от парламента да си играете отново на политика минава всички граници“, възмути се той. “Ако е крачка напред, е в името на хората, ако е крачка назад - пак е в името на хората“, коментира Рашидов.

Данаил Кирилов пък призова Нинова да декларира, че няма конфликт на интереси.

Обвиненията на ГЕРБ станаха причина Нинова върне думите си от по-рано назд: Не съм била права, че сме постигнали съгласие – има привидно деклариране на консенсус. Вие не сте си научили урока, колеги. Последното изказване ми дава основание да го кажа. Не сте научили урока, че сгрешихте. Отново говорите за употреба на страховете на хората. Декларирам, че нямам конфликт на интереси. Това, че се държите по този начин означава, че при друга ситуация, ако няма натиск от обществото и опозицията, вие няма да вземете такова решение".

По думите ѝ аргументът на ГЕРБ, че БСП се заиграва със страховете на хората, е абсурден.

Илияна Йотова: Хора като Цветан Цветанов дължат извинение на президента

Упреци управляващите получиха и от вицепрезидента Илияна Йотова, която по-рано в четвъртък коментира пред бТВ, че "хора като Цветан Цветанов" дължат извинение на президента Румен Радев. "Това очевидно е част от характеристиката на мнозинството в парламента. Слава Богу, че тази гавра с хората приключи, но аз не смятам, че с днешното решение на парламента трябва да приключи целият въпрос. Кой ще понесе отговорността за това, което се случи през последните седмици? Имаме един министър на здравеопазването, който беше бламиран от министър-председателя на практика“, заяви Йотова.

По думите ѝ ГЕРБ не са се вслушали във ветото на президента, обвинили са го едва ли не, че създава фалшиви новини и че не е подготвен. "Мисля, че хора като г-н Цветанов му дължат извинение. Две седмици министъра на здравеопазването обясняваше с всевъзможни аргументи защо е правилно това решение. Две седмици по-късно с едно свое изказване министър-председателят върна точката там откъдето започна цялата разправия и на практика обезсмисли всички аргументи на този здравен министър. Дали действително става дума за икономия на няколко десетки милиона лева при положение, че съвсем наскоро се разпределя един доста сериозен бюджетен излишък? Дали действително тези 40 млн. лв. са проблем? Кой има интерес от това да няма тези иновативни лекарства?“, коментира Йотова и припомни, че преди няколко дни един вече бивш заместник-директор на НЗОК е назовал хора с конкретни имена.

Президентът Румен Радев приветства в четвъртък отмяната на мораториума. Той призовава всички парламентарни групи занапред да отчитат етичните съображения и да действат в интерес на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?