Единствената алтернатива на ГЕРБ била БСП

Единствената алтернатива на ГЕРБ била БСП

Лидерът на БСП Сергей Станишев отново даде да се разбере, че не приема президента Георги Първанов и неговия проект като политическа алтернатива на ГЕРБ. Включвайки се в задочния диалог между Първанов и Бойко Борисов за нуждата от алтернатива на сегашното управление, Станишев заяви във вторник, че "единствената алтернатива на ГЕРБ е БСП“.

Той не пожела да коментира т. нар. "политически проект на Първанов", за който се говори вече година и по който държавният глава вече работи, макар че президентският му мандат изтича след година.

По думите на бившия премиер "само БСП е и ще бъде алтернатива на партията на Борисов и тя ще продължи да го доказва с всяко едно свое действие или инициатива“ през следващите месеци.

"Институциите са длъжни да работят и да си взаимодействат в рамките на конституционните си пълномощия“, посочи още Станишев, като повтори позицията си, че президентството и правителството "не могат да бъдат политически алтернативи една на друга“.

Според Станишев принципът на разделение на властите се нарушава "ежедневно“ и като пример даде мнозинството в парламента, което е "превърнато в машина за гласуване“. "На мен ми е жал чисто човешки за народните представители от ГЕРБ, които са третирани като пионки, на които им се казва кое копче да натиснат, няма дискусия, няма политически дебати", добави той.

Засега обаче лидерът на БСП остава резервиран в коментарите си за евентуалната формация на Първанов, но неофициално негови съпартийци коментират, че ако той остане начело на БСП на конгреса през октомври, каквито са и нагласите, то партията "до последно“ ще работи да остане извън "орбитата“ на президентската партия. Някои социалисти обаче прогнозират, че и в момента Първанов като бивш председател на БСП има силни позиции в нея и че може да "привлече“ доста партийни членове.

В същото време Борисов продължи да си разменя пасове с Първанов на тема "алтернатива".

Алтернативата трябва да се покаже каква е, заяви пред журналисти премиерът по повод думите на президента за това, че е нужна алтернатива на сегашното управление.

Единственото, което исках през тези месеци, не беше закачка, а президентът да каже това, което каза, коментира Борисов. Той определи изказването на държавния глава като правещо му на чест. Според премиера Борисов, думите на президента Първанов не са изказани в качеството му на държавен глава, а като представител на алтернативата.

Преди ден Първанов обяви, че "в държава, в която премиерът се опитва да превърне осем милиона сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект с алтернативна визия и политика".

Борисов бе констатирал преди това, че "Първанов прави свой политически проект и се изказва не като държавен глава, а като представител на алтернатива".

В средата на юни президентът Георги Първанов вече се обяви за "плеймейкър", който в момента подбира "голмайсторите" за бъдещия си граждански проект, замислен да формира "алтернативна политика".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?