Единствената присъда за атентатите от 11 септември бе касирана

Германският Касационен съд днес отмени присъдата срещу мароканеца Мунир ел Мотасадек, единствения осъден за атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г., предадоха осведомителните агенции. Съдът касира присъдата и върна делото за преразглеждане.

През февруари м.г. Мотасадек беше осъден от германски съд на 15 години лишаване от свобода за съучастие в убийството на 3000 души при терористичните удари в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г. и за връзки с терористичната мрежа Ал Каида.

Тогава съдът обяви, че Мотасадек е бил член на звено на Ал Каида, базирано в университета в Хамбург.

Германският федерален съд за криминални престъпления реши днес, че делото с Мунир ел Мотасадек трябва да бъде изпратено обратно на по-долната инстанция в Хамбург "за ново разследване и решение", обяви съдия Клаус Толксдорф.

Адвокатите на 29-годишния мароканец твърдяха, че той е бил лишен от честен процес, тъй като САЩ са отказали достъп до ключови свидетели, предаде Си Ен Ен.

Ел Мотасадек е бил студент по електроинженерство и излежава присъдата си от 15 години затвор след като бе осъден от Хамбургския съд.

Съдът посочи, че той е оказвал логистична подкрепа на базираното в Хамбург ядро на Ал Каида, което включва атентаторите - камикадзе Мохамед Атта, Маруан ал - Шехи и Зиад Джарра, които участваха в атаките от 11 септември 2001 г.

Адвокатите на Ел Мотасадек обаче пледираха, че той погрешно обвинен, тъй като САЩ са отказали да допуснат свидетелски показания на Рамзи Биналшиб, за когото се смята, че е осъществявал контактите на хамбургското звено с Ал Каида.

Биналшиб беше заловен в Пакистан година след атентатите от 11 септември и е в американски затвор.

Ако присъдата срещу Ел Мотасадек бъде отменена, това ще е втори удар срещу германската прокуратура, след като съдът в Хамбург миналия месец оправда неговия приятел Абделхани Мзоиди, срещу когото бяха повдигнати аналогични обвинения, поради липса на доказателства.

15 години лишаване от свобода е максималната присъда, която може да наложи германски съд съгласно действащото законодателство, ако обвиняемият е признат за виновен в убийство - независимо дали убитите са няколко души или десетки хиляди.

Споделяне

Още от Свят