Единствената тол фирма пусна сайт за продажба на все още неясните такси

Единствената тол фирма пусна сайт за продажба на все още неясните такси

Единственият засега доставчик на тол такси "Интелигентни трафик системи" (ИТС) пусна сайта си за покупка на тол такси - www.tollpass.bg, въпреки че няма яснота откога ще бъде въведено събирането на такси за изминато разстояние от автомобилите над 3.5 тона.

От новия сайт на компанията засега ще могат да се купуват само електронни винетки. ИТС има и друг сайт за е-винетки - www.vinetki.bg.

С разширяването на възможностите за онлайн заплащане на винетки "Интелигентни трафик системи" има за цел да направи услугата още по-достъпна за клиентите си, е посочено в съобщението. В него е посочено, че през летния сезон се очаква нарастване на трафика и по-голям брой автомобили от други държави, за чиито шофьори онлайн покупката е предпочитан вариант.

Интернет платформата www.tollpass.bg е създадена като портал, който ще обслужва тол системата след нейния официален старт. Сайтът ще дава възможност за електронно таксуване на база изминато разстояние. На него ще бъде представяна информация в реално време на собствениците на тежкотоварни автомобили относно баланса по заплатените тол такси, движението на превозните средства, история на издаваните документи, както и всички актуални новини за българската тол система, се казва в съобщението.

Към момента няма яснота кога реално ще тръгне новата тол система. По закона за пътищата това трябва да се случи на 16 август. В момента обаче депутатите обсъждат законопроект, според който стартът се отлага най-късно до 1 март 2020 г.

Междувременно текат преговори между регионалното министерство и превозвачите за обхвата на платените пътища и тарифите. След първата среща платените пътища бяха свити от 10 800 км на близо 6000 км. Намалени бяха и тарифите за тировете, а автобусите, които се движат по редовни линии ще бъдат освободени от плащането на тол такси.

До въвеждането на тол системата автомобилите над 3.5 тона трябва да ползват е-винтека.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?