Специалистът по Русия и Украйна Андерс Аслунд пред "Стампа":

Единствените ефективни санкции към Русия трябва да започнат от Лондон

Андерс Аслунд

Единствените санкции, които могат да се окажат ефективни, трябва да започнат от лондонските пазари, смята икономическият анализатор и специалист по Русия и Украйна Андерс Аслунд пред италианския вестник "Стампа".

Специалистът по бившите планови икономики е сигурен, че настъплението на Русия може да бъде спряно без прилагането на сила, само като се използват лостовете на финансите и енергетиката.

"Сърцето на руските финанси се намира в Лондон, 70% от руските бондове са в портфейлите на западните инвеститори", казва Аслунд. "Освен това западните инвеститори притежават и процент от акциите на руските компании, които са пуснати в свободно обръщение. В значителна степен всичко минава през лондонските пазари. Трябва да се изхожда именно от това, като се създава финансов натиск, за да се ускори оттокът на капитали от Русия с последващо обезценяване на рублата и на акциите на местните пазари. Само това ще доведе до натиск над компаниите, които в мнозинството си се контролират от хора от близкия до Путин кръг", казва експертът.

"Другият аспект, над който трябва да се поработи, е прането на пари. Много руски правителствени чиновници имат банкови сметки в европейски финансови институции. Става дума за лица, които невинаги имат легални доходи. А това противоречи на законите, които регулират икономическите отношения в ЕС. Достатъчно е да се инициира задълбочено разследване на тези сметки и те да бъдат замразени. Едновременно с това да се приложи принципът на "строгите" проверки, за да се попречи на използването на европейските сметки, и да се предприемат действия за блокиране на незаконните средства. От тази гледна точка руската финансова система има слаби точки, които могат да бъдат използвани, за да се оказва натиск над Русия", твърди експертът.

Андерс Аслунд смята, че в момента американският президент използва правилния тон и прилага правилните мерки. Той трябва да продължи в тази посока с абсолютна твърдост, смята експертът.

"Путин може да бъде спрян, без да се прибягва до военни мерки, а като се използват само финансови инструменти. Трябва да помним, че всичко, което се случва в регионите, граничещи с Русия, зависи от руските вътрешни проблеми, с които на Путин му се налага да се сблъска. Той се опитва да ги реши по силов път, както в Крим, например. Пък и там земята е не само богата на енергийни ресурси, но е и природен и туристически рай, за да бъде загубен", казва Аслунд.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят