Единственият кандидат за БМФ – с “неочаквано добра оферта”

Единственият кандидат за БМФ – с “неочаквано добра оферта”

Агенцията за приватизация (АП) вероятно ще поиска до средата на януари да бъде представена окончателната оферта за приватизацията на 70 на сто от Параходство "Български морски флот" (БМФ), научи Mediapool.

Вече е разгледано индикативното предложение на единствения кандидат, допуснат до фазата за подаване на предварителни оферти – германско-българския консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг". В него 30 на сто са на българската "Адванс Пропъртис", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които имат инвестиции в недвижими имоти, купиха фармацията "Биовет"-Пещера, както и "Балканкар-Средец", върху чиито терени сега ще строят, притежават и акционерно дружество със специална инвестиционна цел. Останалият дял е на "Кей Джи Маритайм Партнърс", в която 99 на сто държи немският корабен чартьор "Мартрейд Шипинг анд транспорт", регистрирана в Дюселдорф, а останалият процент е на индийския корабен мениджър "Акорд Шип Мениджър".

Според запознати с офертата, тя е неочаквано добра като планирани  инвестиции за развитието на морския флот – два пъти повече от вложенията, които в АП смятали като необходими. Обаче има какво още да се иска от кандидата по отношение на предложената цена. Оферираната предварителна рамка за стойността не била лоша, но приватизационното ведомство ще настоява окончателната оферта да е за повече.

Колко всъщност ще даде претендентът, ще зависи от дю дилиджънса, който "Кей Джи Маритайм Шипинг" започва до ден-два. Анализът на място в дружеството ще продължи по-дълго от обикновените проучвания, защото  кандидатът е поискал да се запознае и със състоянието на някой от плавателните съдове, които обаче са в движение и са нужни командировки.

От приватизационното ведомство се надяват на добра сделка и нямат никакви съмнения по отношение на кандидат-купувача, тъй като той е приложил писмо за подкрепа от страна на немското правителство. Бундестагът гарантирал за "Мартрейд Шипинг анд Транспорт", която от АП определят като корабен чартьор от среден клас, с шанс да превърне БМФ в  гъвкав и добре работещ флот и да го нареди сред първите пет в региона на Балканите.

След като първоначално 23-ма кандидати закупиха конкурсна документация за приватизационната процедура, документи за покриване на поставените от АП критерии внесоха три компании - “Кей Джи Маритайм Шипинг”, индийската “Есар Шипинг енд Лоджистик Лимитед" и гръцката "Чартуърлд Шипинг Корпорейшън". Последните две обаче не бяха допуснати до етапа подаване на предварителна оферта, защото не отговаряли на изискванията.

За гръцката компания обяснението на АП беше, че е корабен мениджър, а такива могат да играят само в консорциум със стратегически инвеститор. Източници от ведомството посочват, че освен това компанията била от нисък клас и нямала възможност да развива флота по начина, които иска държавата.

Индийците бяха отрязани, защото участват с регистрирания си през 2006 г. клон в Кипър, който не може да покрие изискването за обеми товари.

Проучване на АП показало, че в офшорката освен компанията майка, регистрирана в Мумбай и заявила интереса си към БМФ пред премиера Сергей Станишев по време на посещението му в Индия, участват и руски компании, които искат да стъпят на пазара на морски превози през България.

Немско-българският консорциум, който остана сам на финалната права, породи известни съмнения, след като дни преди обявяването на решението на АП кой да се допусне до надпреварата бе пребит адвокатът Светлин Стойнев, учредител на "Кей Джи Маритайм Шипинг". В началото на октомври той бе притежател на 99 на сто от фирмата, а другият собственик Явор Иванов купи документацията за участие в конкурса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес