Единственият обвиняем за убийството на Яна Кръстева е предаден на съда

Данните за неизвестните съучастници на Николай Русинов-Чеци отделени в друго дело

Николай Русинов - Чеци. Сн. БГНЕС

Единственият засега обвиняем за жестокото убийство на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина в София от лятото на м.г. - Николай Русинов-Чеци, ще бъде съден, след като прокуратурата внесе в сряда обвинителния акт срещу него в Софийския градски съд СГС).

Той е обвинен, че в съучастие с неизвестни по делото лица е убил по особено мъчителен и жесток начин младата жена. Разследващите имат данни за минимум двама съучастници на Чеци, които обаче са отделени в друго производство, в рамките на което ще продължават да се издирват.

От държавното обвинение коментираха пред Mediapool, разследването срещу Чеци е "почти бетон", но въпреки това ще предстои тежка битка в съда, тъй като голяма част от доказателствата срещу него са косвени. Делото бе изпълнено с противоречия, неясноти и неочаквани обрати от самото начало, след като първоначално МВР кри от медиите убийството в продължение на една седмица, а впоследствие приоритетно се захвана с разследването, за да обяви вътрешният министър уверено, че подчинените му са разкрили двама убийци – Чеци и Пламен Трифонов.

 

Прокуратурата обаче повдигна обвинение само на Трифонов, приемайки за достоверна версията на Русинов, че във фаталната за Яна нощ в началото на юли 2011 г. двамата били заедно в заведението, известно като "Маймунарника", пили доста алкохол и правили секс в храстите, след което призори той я оставил жива и си тръгнал.

 

Трифонов пък бе задържан заради морфологично сходство на косата му с косми, намерени на местопрестъплението. Там бяха открити обаче и множество биологични следи, които пряко свързват мястото с Чеци – отпечатъци, косми и семенна течност. В крайна сметка той бе задържан цели 9 месеца, след като министър Цветано за първи път спомена името му като заподозрян.

 

Причината бе, че след като прекара около 4 месеца зад решетките първият обвиняем – Пламен Трифонов, бе пуснат на свобода от Софийския апелативен съд (САС) в края на ноември м.г. В мотивите на магистратите тогава бе записано, че обоснованото предположение за вината му "до такава степен е разколебано, че се приравнява до пълна липса".

Аргументите в тази посока бяха заключенията в аутопсията на Кръстева, според които тя е починала между 00.00 и 4.00 часа между 8 и 9 юли, когато Николай Русинов твърди, че е правил секс с нея в Борисовата градина. В същото време справка от мобилния телефон на Трифонов показваше, че той изобщо не е бил в парка.

Това се подкрепяше и от думите на Таня Иванова, която бе единствената свидетелка, свързваща Трифонов с местопрестъплението, тъй като често го бе виждала да събира бутилки там. Във въпросната нощ обаче тя не е била в парка.

По отношение на космите, иззети от тялото на Кръстева, които имат морфологични сходства с тези на Трифонов, САС тогава прие, че те свързват обвиняемия с местопрестъплението, но не и със самото извършване на престъплението, тъй като такава връзка не се обосновава от нито едно от доказателствата по делото.

Безспорно бе установено, че иззетите биологични следи, включително и салфетки със семенна течност, са на Русинов, от когото прокуратурата необяснимо свали всички подозрения още в началото на разследването, след като той обясни, че към 5.00–6.00 часа сутринта се събудил до Яна, която спяла спокойно, станал и си тръгнал. Присъствието му бе потвърдено и от данни за използван по същото време GPRS от мобилния му телефон.

 

Случаят обаче бе белязан от изключително мистериозни и смущаващи моменти, като например намесата на журналиста Мартин Карбовски. Той изигра основна роля за първоначалното освобождаване на Чеци след завръщането му от Турция, където се бе укрил, като сам се похвали, че предлага на Чеци гаранции лично от министър Цветанов и главния секретар на МВР Калин Георгиев. Гаранции за какво и срещу какво – не стана ясно.

След разколебаването на обвиненията срещу Трифонов обаче, тв-водещият отново се намеси в делото, намирайки нов свидетел – таксиметров шофьор, разпознал първия заподозрян в района на Борисовата градина на сутринта след убийството. Тези показания обаче не бяха подкрепени от никакви други доказателства, уличаващи Трифонов, и обвиненията срещу него бяха свалени.

Споделяне

Още по темата

Още от България