След като изненадващо призна вината си

Единственият подсъдим за убийството на Мирослава от Перник получи 25 г. затвор

Снимка: БГНЕС

Единственият подсъдим за отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник – Марио Любенов-Заека, получи във вторник 25-годишна присъда.

Окръжният прокурор на града Пламен Найденов поиска от съда в понеделник на Заека да бъде наложен доживотен затвор, който да бъде намален до 20 години, тъй като той изненадващо се призна за виновен и делото тръгна по съкратената процедура.

Сред доказателствата, които от държавното обвинение посочиха като уличаващи, бе откритият в компютъра на Любенов текст, който съвпадал с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро. Техническа експертиза е установила и наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

По отношение на показанията на другия заподозрян за престъплението Стойчо Стоев-Чочо, който се самоуби при доста съмнителни обстоятелства в присъствието на зам.-шефа на вече бившата ГДБОП Валентин Цоновски, прокурор Найденов поиска те да бъдат приети за установени от съда, "защото са издържали проверката за достоверност и истинност".

Според защитата на Любенов обаче, по делото има достатъчно доказателства за наличието на съучастник, който не е установен. Осъдителната присъда ще бъде обжалвана, добави адвокат Диана Ангелова.

В хода на разследването са събрани 40 тома доказателства, призовани са 93-ма свидетели и са изготвени 27 експертизи. Свидетелите и вещите лица обаче не бяха разпитани по време на първото заседание на Пернишкия окръжен съд в понеделник заради самопризнанията на Любенов. След като Чочо се самоуби пред очите на служителите на ГДБОП в килера в дома си, единственият обвиняем за жестокото убийство остана Заека.

Мирослава бе отвлечена след тренировка в близост до спортната зала "Дружба“ на 7 ноември 2011 г. Тялото на момичето бе открито в гориста местност над село Планиница на 12 януари следващата година по показания на Чочо, който се самоуби същия ден.

В началото полицията работеше по версията, че Мирослава сама е напуснала дома си, дори бяха проведени няколко акции в Пернишко за издирване на момичето. По-късно се появи версията за откуп от 250 000 евро, които са искани от голямо наследство, получено от тогавашния приятел на сестра ѝ Елеонора.

Споделяне

Още от България