Единственият полицай, обвинен за нощта на белия автобус, е оправдан

Единственият полицай, обвинен за нощта на белия автобус, е оправдан

Единственият полицай, обвинен за насилие в “нощта на белия автобус” от протестите срещу кабинета Орешарски, е бил оправдан миналата година. Оправдателната присъда е издадена от Софийски районен съд и е влязла в сила след като прокуратурата не я е протестирала, съобщи “Дневник.

Веселин Денчев беше обвинен в нанасянето на лека телесна повреда на Кирил Димов в нощта на 23 юли 2013 г., Тогава в разгара на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, парламентът беше обсаден. За да бъдат изведени от Народното събрание, беше направен опит депутатите да преминат през обсадата в бял автобус. Това доведе единствено до ескалация на напрежението и до сблъсък с полицията. Повечето народни представители бяха изведени с камионетки на жандармерията няколко часа по-късно, а полицията разпръсна събралите се.

Съдът приема, че няма доказателства Димов да е бил ударен в главата с палка именно от Денчев.

"Анализът на доказателствените материали поотделно и в тяхната логическа връзка не обуслови извод за несъмнена доказаност на авторството на подсъдимия в извършване на инкриминираното деяние.

Въпреки огромния брой свидетели, разпитани както на досъдебното производство, така и в хода на съдебното следствие, то всички те са категорични, че не разпознават подсъдимия като извършител на инкриминираното деяние, въпреки че повечето от тях са очевидци, които са възприели агресивните действия на полицая с бялата маска.

Единствено лицевоидентификационната експертиза сред целия доказателствен материал по делото въвежда съмнение, че именно Денчев е извършител на престъплението, но тук ключовата дума е съмнението, тъй като посочената експертиза не дава категоричен отговор на въпроса кое е заснетото лице на видеоматериала, а само допуска възможността това да е подсъдимия", пише съдията в мотивите си.

И уточнява, че преценката за виновността не може да бъде направена при условия на съмнение и несигурност и затова не кредитира експертизата.

Съдът приема показанията на други полицаи, които са участвали в разпръсването на протестиращите. Те заявяват, че "са били с каски и въоръжени с бойни палки, а протестиращите са били агресивни". "Нито един от посочените свидетели не е възприел непосредствено противоправно поведение на подсъдимия, нито го е видял да удря протестиращи граждани. Свидетелите не са възприели и той да е бил с поставена маска на лицето, нито са го разпознали на гледания в последствие от тях видеозапис, показващ действията на неизвестен полицай, с маска на лицето, който удря непровокирали го протестиращи".

От приетата фактическа обстановка по делото се разбира, че настоящият главен секретар на МВР Младен Маринов, който през 2013 година беше заместник-началник на СДВР, е оглавил временен оперативен щаб за възстановяване на обществения ред, който е бил сформиран след края на заседанието на парламента на 23-ти юли, допълва “Денвник”.  

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?