Единственият руски опозиционен кмет беше осъден на затвор по обвинение за корупция

Евгений Урлашов

Районен съд в руския град Ярославъл призна за виновен по дело за корупция бившия кмет Евгений Урлашов и го осъди на 12,5 години колония със строг режим - необичайно строго наказание, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди да бъде арестуван през 2013 г., Урлашов беше единственият опозиционен кмет на голям руски град, избран на поста година преди това след вълна от опозиционни протести, припомня Асошиейтед прес.

Кировският районен съд призна Урлашов за виновен в получаване на подкупи в големи размери. Според местни медии той получил 17 милиона рубли (255 хиляди долара) от местен бизнесмен. Подсъдими бяха още двама души от екипа на Урлашов: единият беше признат за виновен в помагачество при уреждането на подкупа и беше осъден на седем години затвор, а другият беше оправдан.

Урлашов не се признава за виновен и твърди, че обвиненията срещу него са скалъпени от негови политически съперници. Защитата възнамерява да обжалва присъдата, включително пред Европейския съд за правата на човека, заяви за ТАСС адвокат Ксения Карпинска.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?