Единственият виновник за човешките ембриони в кофата за смет бил санитарят

Инцидентът с изхвърлените мъртви човешки ембриони в кофите на благоевградската болница е предизвикан от "личната" грешка на санитар, който най-вероятно ще бъде уволнен, стана ясно в понеделник на пресконференция на ръководството на болницата.

Както стана известно, клошар се натъкна на зловеща находка, когато рови в кофи за смет в близост до благоевградската болница. Той намери две мъртви преждевременно родени бебета и съобщи в полицията, след което служителите на реда откриха още едно трупче. Ембрионите били абортирани в клиниката и са били на ембрионално развитие между два и пет месеца.

Случаят предизвика незабавна реакция на Министерството на здравеопазването, която назначи проверка на многопрофилната болница.

По информация на БГНЕС санитарят Веселин Ангелов е в предпенсионна възраст, възглух, боледувал е от хепатит и пие често. След като се е разчуло за изхвърлените човешки ембриони, той излязъл в отпуска.

На пресконференция управителят на МБАЛ д-р Красимир Михайлов, заместникът му и завеждащ акушеро-гинекологичното отделение д-р Огнян Митев и старшата сестра Маргарита Бербатова обясниха, че санитарят е сгрешил, обърквайки торбите с медицински отпадъци. Така изхвърлил обработените с формалин трупчета в кофата за смет вместо в специален контейнер.

"Такъв прецедент в моята практика на лекар не е имало", обясни шефът на акушеро-гинекологичното отделение. Ръководителят на болницата д-р Михайлов от своя страна заяви, че няма да има други наказани, защото единственият виновник е санитаря.

"Има ред за съхранение на биологичните отпадъци, който се спазва", допълни той, но отказа да коментира дали санитарят е допускан да работи в нетрезво състояние.

След като даде показания в полиция, нароченият за виновник заяви пред медиите: "Обърках се, тук имаше цигани, беше ей така".

 

Споделяне

Още от България