Единството беше обречено, призна Станимир Илчев

Шефът на царските депутати Станимир Илчев обясни разпада в ПГ на НДСВ с това, че в нея са били събрани хора с "пъстър социален и идеологически състав". По думите му единството е било обречено заради различните "привързаности", които понякога вземали връх над целесъобразността в политическия живот.

Като причина за отделянето Илчев посочи и надхвърлените очаквания за капацитета на НДСВ. Царистите били започнали мандата си в парламента с пренатоварени очаквания, претенции и ангажименти от страна на своите опонентите, на които някои не са издържали.

Като визира и роенето в дясното пространство, Илчев философски заключи, че сериозно променената конфигурация в това Народно събрание е резултат от незавършилия преход в политиката.

"Все още преходът в някаква ехо форма се влачи като се проявява в неочаквани или дълго подготвяни групирания", посочи той.

Илчев, на който се възлагаха големи очаквания да закрепи ПГ на НДСВ след преместването на Пламен Панайотов в МС, изрази задоволство от приемливия тон в декларацията на "Новото време" за напускане на групата.

След като отцепилите се декларираха, че няма да подкрепят вота на недоверие към правителството, Станимир Илчев изтъкна, че ще се опита да си сътрудничи с тях. Той не изключи възможност за бъдещо споразумение с новата ПГ, но подчерта, че на първо време е достатъчно да продължат да разговарят помежду си. Илчев подчерта, че най-добре познава манталитета на нововремци и може да се разбира с тях.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?