Една четвърт от работещите у нас с психични проблеми

22 на сто или близо една четвърт от работещите в България страдат от психични разстройства, които се дължат на стрес. Това сочи изследване на Националния център по опазване на общественото здраве, което обхваща 5000 души.

Според Д-р Христо Хинков, завеждащ секция "Глобално психично здраве" към центъра, голяма част от тези хора не осъзнават, че имат психични разстройства. "Болестта протича скрито и е трудно разпознаваема", допълни той. По думите му най-сериозно подложени на стрес са професии, свързани с преки контакти с хора, както и отговорни длъжности.

"Стресът и предизвикваните от него психични разстройства намаляват качеството на живот. Поради психични смущения много хора понижават ефективността на своята работа", каза Хинков.

Експертите са категорични, че всяко евро, инвестирано в програми за промоция на здравето на работното място, би спестило в дългосрочен планна работодателя между 2.50 и 4.80 евро от загубите поради отсъствия, дължащи се на заболявания с временна нетрудоспособност. В същото време намаляването на отсъствията по болест би довело до икономия на разходите между 12 и 36 процента.

Спестени ще бъдат и между 2.30 и 5.90 евро от разходите по боледуването.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?