Една четвърт от софиянци са с психични проблеми

Една четвърт от жителите на София имат психични заболявания, които водят до трайно намалена или загубена работоспособност. Около 6000 са столичаните с диагноза шизофрения, а 25 000 имат някаква степен на умствена изостаналост. Данните са от общинската стратегия за психичното здраве, която беше представена във вторник на заседание на бюджетната комисия в Столичния общински съвет (СОС).

В стратегията, която е внесена от кмета Бойко Борисов, се предвижда създаване на центрове за „кризисна интервенция на психично болни” в някои от бившите поликлиники. В документа се подчертава, че пет от десетте водещи причини за загуба на работоспособността са психични разстройства, сред които депресия, шизофрения, алкохолна зависимост и пр.

Едва 13 на сто от хората с психични разстройства имат работа, пише в стратегията, която се позовава на изследване на Националния статистически институт от 2005 г. 

Констатацията на авторите е, че 5% от столичани над 65-годишна възраст страдат от болестта на Алцхаймер. Нелекувани психични заболявания водят до самоубийства. Статистиката показва, че в България на 100 000 души 64 посягат на живота си.

В стратегията се посочва още, че на фона на тревожните цифри за здравето на столичани, София може да се похвали само с достатъчен брой психиатри, но с нищо повече в извънболничната помощ за психично засегнатите.

Сред ангажиментите на общината, които са записани в документа, са още превенция на психичното здраве при рисковите групи, непрекъснатост на грижите за болните, спазване на човешките им права и защита от дискриминация, рехабилитация, професионална преквалификация за лицата с тежки психични проблеми, борба с обществените стереотипи.

Заложено е още създаване на Изпълнителен съвет от девет души към Столичната община (по равен брой от общината, неправителствения сектор и независими експерти) по въпросите на психичното здраве и на фонд към СОС за финансиране на различни програми за психично здраве.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?