Една четвърт от тв предаванията ще са български

Една четвърт от тв предаванията ще са български

Поне една четвърт от програмите на телевизиите да бъде предназначена за български предавания, предвиждат промени в Закона за радиото и телевизията, които бяха приети в петък на първо четене.

В квотата от 25% българско съдържание, което трябва да е разработено от независими продуценти, обаче не влизат новините, спортните предавания, телевизионните игри, рекламите, както и преповтарянето на определени продукции.

Дебатите по законопроекта се концентрираха главно по тази тема.

БСП и "Атака" подкрепиха поправката, защото според тях по този начин ще се защитят българските продукции. От ГЕРБ и "Синята коалиция" предупредиха, че този процент е твърде висок и трябва да се намали преди гласуването на второ четене.

Според Иван Иванов от "Синята коалиция" квотата е твърде висока и представлява риск за качеството на продукцията и конкуренцията на пазара.

Предлаганото увеличение е драстично, каза Искра Фидосова, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ. Тя поясни, че ГЕРБ подкрепя увеличението, но то трябва да става плавно във времето, в съответствие с обществените нагласи.

Хората искат да гледат български продукции, каза Стефан Данаилов от левицата в подкрепа на поправката. Колегата му Александър Радославов коментира, че смисълът на промяната е да се възроди българската идентичност при инвазия на властваща "чалга култура".

Иван Иванов подкрепи и въвеждането на норми, които регламентират по-голяма прозрачност за работата на СЕМ.

Фидосова обясни, че с промените медийното законодателство ще се хармонизира с Европейската директива за аудиовизуални медийни услуги и се налага промените да бъдат приети до 19 декември.

Промените в закона предвиждат и съкращаване на членовете в Съвета за електронни медии (СЕМ). От девет, колкото са в момента, те ще станат пет, като първи ще напуснат тези, които последни са се присъединили към СЕМ.

Трима от членове ще бъдат избирани от парламента, а двама ще се назначават от квотата на президента.

Споделяне

Още от България