Една десета от превозите за "собствена сметка" са в нарушение

От 30 000 проверени превоза за собствена сметка 2900 са в нарушение, става ясно от проверка на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", оповестена в понеделник.

Превозът за собствена сметка е дейност, която трябва да обслужва само собствените нужди на предприятието, като не е основна за него и в никакъв случай не трябва да бъде заплатена. Някои фирми под претекст, че извършват такъв превоз прикриват дейности срещу заплащане и не се внасят изискуеми данъци и такси в националния бюджет. По този начин се развива нелоялна конкуренция и се поставят в затруднено положение коректните транспортни фирми.

Агенцията ще издаде 2900 наказателни постановления за около 1.5 милиона лева.

Най-често срещаните нарушения при тези превози са липса на трудов договор на водача, липса на документ удостоверяващ собствеността на товара или че пътниците са служители на фирмата, ППС и товара не са собственост на една и съща фирма или пътниците не са служители на фирмата.

Един милион лева от глоби е събрала ИААА. Това е резултат от разпоредените от министър Цветков мерки за борба със сивата икономика в автомобилния сектор, съобщават от транспортното министерство.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?