Една десета от сградите в София с парно-проблеми

Една десета от сградите в София с парно-проблеми

Десет на сто от сградите в София имат проблеми преди новия отоплителен сезон, сочат данни на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение, оповестени в понеделник.

Статистиката на организацията показва, че към 10 октомври са готови 90 на сто от изравнителните сметки за миналия отоплителен сезон и са предадени на топлофикационните дружества. Останалите жилища не са отчетени, защото техните собственици не са осигурили достъп. Те могат още няколко дни да подават заявления за индивидуално отчитане на техните топломери, след 25 октомври фирмите за топлинно счетоводство трябва да предадат окончателните данни на топлофикацията, каза председателят на асоциацията Тодор Кузманов пред Mediapool. Тогава вече онези, които не са отчетени, ще платят пълната мощност на радиаторите си независимо от реалното си потребление. При тях корекции ще могат да се правят, само ако 51 процента от етажната собственост се съгласи на преразглеждане на изравнителните сметки  за миналогодишното потребление.

Тазгодишното засичане на уредите за дялово разпределение показало, че  хората, които са се отказали от централно отопление, масово ще доплащат. Причината е, че прогнозните им сметки в общия случай са били направени на база от 15 процента топлина, отиваща в общата инсталация. Предишният закон позволяваше на потребителите да изберат между 15 и 30 на сто загуби в цялата сграда, но сега процентът се определя според потреблението. Така станало ясно, че средният процент топлоенергия, която се отдава в софийските сгради, е 36 процента, каза Кузманов.

Това е доста повече от определеното и дава  разликата в изравнителните сметки, която сега потребителите трябва да доплащат. Впечатление прави и това, че заради по-топлата зима са по-малко парите за енергията, отишла в радиаторите, а повече са дължимите суми за загряване на вода, тъй като потреблението там се е запазило.

При 10 процента от жилищата, които са клиенти на "Топлофикация-София",  в тръбите отивали над 50 процента от топлината, заради прекалено големия брой отказали се от услугата потребители. Това са и сградите, които ще посрещнат с проблеми зимата и при тях трябва да се предприемат мерки.

През ноември ще започне обследването на тези проблемни сгради от експерти на дружествата за топлинно счетоводство, топлофикацията и представител на етажната собственост, допълни шефът на асоциацията.

Датите за изследването ще бъдат разлепени на входовете на проблемните потребители.

Кузманов съобщи още, че до края на октомври се очаква да бъдат сключени и договорите между фирмите за дялово разпределение и  топлофикационните дружества, на чиято база ще се определи какви услуги да покрива годишната такса, която ще се плаща на топлинните счетоводители. Не се очаква да има драстични промени нагоре или надолу в размера на таксата за отчитане на уредите, каза още той. Досега тази такса се плащаше от клиентите директно на фирмите за дялово разпределение при отчитането на топломерите, вече ще се внася на касите на топлофикациите.

Споделяне

Още от Бизнес