Една доза от ваксина намалява с до 50% риска от заразяване в домакинството

Една доза от ваксина намалява с до 50% риска от заразяване в домакинството

Една доза от използваните във Великобритания ваксини срещу коронавируса - на Pfizer/BioNtech и AstraZeneca, намалява с до 50 процента риска от заразяване в домакинството, освен защитата срещу боледуване със симптоми, съобщи Ройтерс.

Данни на Националната здравна служба на Англия показаха, че при хората, заразили се три седмици след като са ваксинирани с една доза от препаратите на Pfizer/BioNtech или AstraZeneca, рискът да предадат новия коронавирус на тези, с които живеят, е от 38 процента до 49 процента по-нисък в сравнение с неваксинираните.

Ваксините предпазват на първо място от развиване на Covid-19, като намаляват риска с 60 до 65 процента от четвъртата седмица след инжектирането на една доза и от двата препарата.

"Това изследване е най-изчерпателното в реални условия, като данните показват, че ваксините намаляват и предаването на този смъртоносен вирус - каза министърът на здравеопазването Мат Ханкок. - То потвърждава, че ваксините са най-добрият начин за излизане от пандемията, защото защитават не само вас, но и пречат несъзнателно да заразите някого в домакинството си."

Изследването е обхванало над 57 000 контактни лица от 24 000 домакинства, в които е имало лабораторно потвърден случай на Covid-19. Сравнението е направено с почти един милион контактни лица на неваксинирани заболели.

Споделяне

Още от Коронавирус