Една доза от ваксината на Pfizer/BioNtech провокира силен имунен отговор

Една доза от ваксината на Pfizer/BioNtech провокира силен имунен отговор

Една доза от ваксината на Pfizer/BioNtech предизвиква имунен отговор, подобен на този след преболедуване и може да предпазва от вариантите на новия коронавирус хората, които вече са били заразени, установи британско изследване, цитирано от Ройтерс.

През декември Великобритания реши да удължи интервала между двете дози от ваксината до 12 седмици, като властите обявиха, че са убедени в анализа си, че първоначалните дози от ваксините на Pfizer/BioNtech и AstraZeneca генерират защита срещу вируса.

Изследването, ръководено от университет в Шефилд и в Оксфорд с подкрепата на британския консорциум "Имунология на коронавируса", бе огласено преди официално публикуване в петък. Резултатите от него сочат, че 99 на сто от ваксинираните с първа доза развиват силен имунен отговор. Те потвърждават данните от проучването САЙРЪН въз основа на резултатите от ваксинационната програма на Великобритания, които установиха, че една доза от която и да е от двете споменати ваксини намалява тежестта на инфекцията.

"Всъщност САЙРЪН показва много висока ефективност на ваксините срещу хоспитализация след една доза, като повечето хора преди не са боледували от инфекцията. Така че сега се опитваме да разберем какви за механизмите, водещи до това", каза пред журналисти Сузана Данахи от медицинския факултет на университета в Оксфорд.

Изследователите са анализирали кръвни проби от 237 души и са установили, че реакциите на антителата и Т-клетките при тези, които не са прекарали болестта, наподобяват на генерираните след преболедуване. Тези, които са били заразени преди, са създали по-силен и по-широк имунен отговор, като реакцията на Т-клетките е около шест пъти по-висока в сравнение с непреболедувалите.

Според Тушан де Силва от университета в Шефилд укрепването на вече съществуващите антитела може да осигури защита срещу вариантите на коронавируса, включително и срещу южноафриканския, за който се знае, че намалява ефикасността на съществуващите ваксини.

Споделяне

Още от Коронавирус