Една единствена риба тон бе продадена за 1.7 млн. долара в Япония

Риба тон с тегло 222 кг бе продадена на търг в Япония за 1.7 млн. долара, съобщи БиБиСи, цитирани от ”Дневник”. Търгът се проведе на първата сесия за годината на рибна борса Цукиджи. Това е три пъти повече от предишния рекорд, поставен миналата година.

Цената бе платена от Киюши Кимура - собственик на верига ресторанти Sushi Zanmai, който постигна и миналогодишния рекорд. През 2012г. той плати 616 000 долара за риба тон, която тежеше 47 кг повече от тазгодишния рекордьор.

Подобни цени не отразяват реалното качество или размера на рибата, а са свързани повече с реклама и задаване на тон за бизнеса през новата година. На борсата Цукиджи всеки ден се сключват сделки за милиони долари и тя е популярна туристическа дестинация. Киюши Кимура също каза, че иска с тази сделка да "окуражи Япония".

В страната се консумира над половината от улова на този тип риба тон в Тихия океан. Природозащитници от години предупреждават, че пасажите намаляват заради прекален улов и че новини като тази за риба за над 1 млн. долара само ожесточават преследването на печалби от риболовните компании.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?