Една година общината прави проверка за махнатите от софийските улици павета

Въпросът за това как се съхраняват паветата изплува покрай миналогодишния ремонт на част от бул. "Дондуков". Сн. Mediapool

Проверката за това как се съхраняват паветата, махнати от улиците в София, ще приключи до дни. Въпросната инспекция беше възложена миналата година от кмета Йорданка Фандъкова. В сряда тя обяви, че резултати ще има до дни.

Обещанието за това дойде ден, след като общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева подадоха сигнал в прокуратурата, че липсват 8000 тона павета, извадени при ремонти на улици в София в периода 2007 - 2017 г. Според съветниците липсата на паветата говори за безстопанственост и имуществени вреди за общината, тъй като гранитните блокове са скъпи. Техните подозрения са, че може да са продадени.

Сигналът до прокуратурата на Божков и Георгиева се основава на данни, предоставени им преди година от кмета в отговор на официално питане. Именно тогава Фандъкова обеща и проверка на общинското дружество "Софинвест", което отговаря за складирането и съхранението на премахнатите павета, които обикновено се ползват при улични ремонти, при които отново се поставят павета.

"Изненадана съм, че този сигнал се подаде дни, седмици, преди да са готови резултатите от проверката, която възложих след сигнал от г-н Божков до мен още миналата година", каза Фандъкова в сряда. По думите ѝ това, че паветата "липсват" е твърдение на Божков и Георгиева. Фандъкова уточни, че някои от премахнатите павета са положени по други улици, като даде за пример ул. "Солунска", която беше ремонтирана тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от България