Една година след атентата в Берлин коледните базари в Германия отново отварят врати

Една година след атентата в Берлин коледните базари в Германия отново отварят врати

На 19 декември миналата година Макс Мюлер и съпругата му продавали брецели, греяно вино и багети в своя павилион на коледния базар близо до берлинската мемориална църква "Кайзер Вилхелм".

Изведнъж павилионът рухнал - "срути се като кула от карти", разказа със спокоен глас 26-годишният мъж. "Бях застанал пред павилиона, когато покрай мен профуча камионът, само на метър, и павилионът рухна. Извадих жена си изпод развалините", каза Мюлер, шесто поколение съдържател на павилион.

Измина година, откакто Анис Амри се вряза в множеството на базара с откраднат камион. Преди това беше убил полския му шофьор. При безразборната атака загинаха 11 души, а 70 бяха ранени. Семейство Мюлер оцелели и не пострадали, поне външно. "Имали сме добър ангел пазител", казват те.

Тази година Макс и съпругата му Каталина, 22-годишна, няма да са на обичайното си място на коледния базар на "Брайтшайдплац". Защото точно там днес ще бъде открит паметен знак - позлатена тясна ивица, сякаш разсичаща уличната настилка, а до нея са изписани имената на 11-те загинали.

Затова тази година семейство Мюлер ще отворят павилиона си малко встрани, близо до нова многоетажна сграда. "Не знам още как ще се чувствам, когато започне цялото оживление наоколо", призна Каталина. Макс заяви, че хората често му казвали: "Просто се радвай, че си оцелял. Ти си късметлия".

Мюлер обаче е неуморен, постоянно гледа часовника си, бележника си, жестикулира и говори високо. "Донякъде потиснах емоциите. Опитвам се да подходя практично", заяви мъжът и разказва, че двамата с Каталина са се срещали два пъти с пастори, за да поговорят за случилото се.

Двойката получила и предложение чрез курс по йога да си върне усещането за хармония в живота. "Това не беше за мен", каза Мюлер. "Съпругата ми беше по-ентусиазирана."

Мюлер не иска на него да се гледа като на жертва. "Не искам да мисля за това. Ръководя тази фирма, имам четирима служители, така че трябва да гледам напред."

Но не е забравил случилото се, често се сеща за шума от камиона, профучал покрай него при смъртоносната атака. "Шумът беше като при изпразване на контейнер за смет - остър и гърмящ", каза той.

Младият предприемач е убеден, че е щяло да има още по-големи поражения, ако атентатът беше извършен в края на седмицата: "Пазарът щеше да е много по-оживен. Повече хора щяха да бъдат блъснати".

След атаката, когато по вестниците и телевизията многократно показвали снимката на Амри, застрелян в Италия по време на бягство, Мюлер престанал да гледа новини. "Не исках да виждам повече това лице", каза той.

Когато започнали да се множат съобщенията за пропуски на полицията при наблюдението на Амри, "все повече се ядосвал". Най-вече защото се питал как така тунизиецът, който имал криминално досие и отказана молба за убежище, не е бил навреме спрян.

И той като много хора смята, че сред потока от бежанци през последните няколко години в Германия са влезли много престъпници. "И все още наоколо се разхождат много склонни към насилие типове. Може ли някой да ми обясни това? Очаквам правовата държава да ме защитава", каза той.

Мюлер, който от 18-годишен е член на партията на германския канцлер Ангела Меркел - Християндемократическия съюз, заяви, че Германия спешно се нуждае от закон за имиграцията. "Всеки, който се интегрира, е добре дошъл", каза той. Тези, които не желаят мирно съвместно съществуване, не трябва да са тук.

Миналата година, точно след атаката, повечето от над стоте търговци и собственици на павилионите на базара се договорили: "Терористите няма да ни прогонят, няма да им отстъпваме. Искаме отново да работим". За мнозина от тях това било въпрос на икономическо оцеляване.

Михаел Роден, председател на сдружението на берлинските собственици на павилиони, заяви пред ДПА, че тази година са се върнали почти всички собственици на сергии. Само един търговец не пожелал да участва отново. "Животът продължава. Имаме семейства, задължения. Ние сме предприемачи и часовникът не трябва да спира", каза той.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?