Според анализ на "Делойт", в следващите години

Една или повече гръцки банки ще продадат бизнеса си в България

Въпреки кризата с КТБ търсенето на кредити ще расте

Една или повече гръцки банки ще продадат бизнеса си в България

В следващите няколко години една или повече гръцки банки ще продадат бизнеса си в България, защото се фокусират върху основните си пазари. Това прогнозира одиторската и консултантска компания "Делойт" в последния си доклад, в който прави преглед на банковия сектор в осем държави от Централна Европа.

Според "Делойт" неяснотите с "Корпоративна търговска банка" (КТБ) ще окажат влияние на банковия сектор у нас през тази година като растежът им ще се забави. Възстановяването на икономиката и намаляващата безработица обаче се очаква да доведат до ръст на кредитите, прогнозират от компанията.

Кредитите изместват депозитите в битката за клиенти на банките

Изтеглянето на гръцките банки от българския пазар ще даде възможност за малките чужди банки, опериращи у нас, да постигнат по-добри икономии от мащаба, смятат от "Делойт".

От там прогнозират, че конкуренцията между банките ще се пренесе от депозитния на кредитния пазар. За това ще допринесе отпадането на таксите при рефинансиране на жилищни заеми. В битката за привличане на повече клиенти се очаква таксите да намалеят.

Въпреки ситуацията около КТБ, набиращата сила икономика, високото бизнес доверие и растящите инвестиции би трябвало да подкрепят покачването на корпоративното кредитиране до 4% през 2015 и до 5% през 2016 г., прогнозират от "Делойт". Компанията очаква потребителските кредити да нараснат с още 3% до 2016 г.

Банките трябва да обърнат повече внимание на управлението на кредитния риск заради големият дял на необслужваните заеми, който достигна 17% през 2013 г. и ниското качество на активите, препоръчват от "Делойт". Прогнозите на компанията са, че през тази година делът на необслужваните корпоративни кредити ще надхвърли 21% основно заради КТБ. Проверките на качеството на банковите активи в ЕС също може да се отрази на нивото на необслужваните заеми.

Според одиторската компания здравите банки у нас са добре капитализирани. Растежът на депозитите на домакинствата и бизнеса е силен – 8.5% през 2013 г. Въпреки проблемите с КТБ, се очаква той да продължи и през следващите две години, но с по-бавни темпове - от 2 до 3 на сто за тази година и покачване в рамките на 4-5% през 2015 и 2016 г.

КТБ и ПИБ са били най-бързо растящите банки през 2013 г.

Двете проблемни банки КТБ и ПИБ са били най-бързо растящите сред десетте най-големи през миналата година, посочва в доклада си "Делойт". В него е отбелязана подкрепата на държавата от 1.2 млрд. лв. за ПИБ, като кредитът ще трябва да бъде върнат в края на годината.

Финансовият министър Румен Порожанов съобщи, че ПИБ няма да може да го покрие изцяло и затова в актуализирания вариант на бюджета е заложено подкрепа за рефинансиране до 1 млрд. лв.

От ситуацията около тези две банки, които са трета и четвърта по-големина у нас, полза ще извлекат големите чужди банки на българския пазар, смята "Делойт". "УниКредит Булбанк" остава лидер на пазара на бизнес кредити през последните години, докато водещата банка в банкирането на дребно ДСК постига по-съществен напредък при понижаването на коефициента кредити/депозити и възстановяване на възвръщаемостта на капитала на фона на по-ниските разходи, свързани с риска.

Най-голямата банка с гръцки капитали ОББ се позиционира по-добре, след като е постигнала значителен напредък при понижаването на коефициента кредити/депозити под 100% и след изплащане на финансовата помощ от банката майка.

"Райфайзенбанк" губи пазарен дял като цяло, но печели позиции при кредитирането на дребно. Най-бързо растящата чужда банка сред най-големите трезори у нас е поделението на френската "Сосиете Женерал Експресбанк". Тя печели дял както на пазара на кредитиране на дребно, така и на депозитния, отбелязва "Делойт".

Рентабилност на банките в България

Възвращаемостта на собствения капитал (ROE), която през 2013 г. бе 5.3% и е над тази на банките в Централна Европа през последните години, е поставена под натиск заради загубите, които търпи КТБ. Въпреки това от "Делойт" очакват подобрение в следващите две години.
С изключение на КТБ останалите банки би трябвало да подобряват рентабилността си най-вече на спада на разходите свързани с риска, заради подобряването на икономиката и намаляващата безработица.

Заради утихването на депозитната война между банките, печалбите маржът на печалбите им се увеличава през тази година, смятат още анализаторите. В следващите две обаче се очаква натискът отново да се засили заради битката за клиенти при рефинансирането на ипотечни заеми и отпадането на някои такси при потребителските кредити.

Рискове и перспективи пред банките в региона

Геополитическият риск, макроикономическите условия, валутните, лихвените и бизнес рисковете и конкуренцията са основните пред банките в Централна Европа, заключава се в доклада.

Задълбочаването на конфликта в Украйна може да доведе до нови по-тежки санкции между Запада и Русия и да притисне растежа в банковия сектора. В същото време ниският растеж в ЕС принуди Европейската централна банка да разхлаби още паричната си политика, посочват от "Делойт".

Докладът акцентира върху различното състояние на северните и южните банки. Като цяло активите на северните са по-добри - с по-малко необслужвани кредити и по-ниски разходи за управление на риска. Ръстът на кредитирането в северните страни от Централна Европа е по-висок от този в южните. Тези "двускоростни" разлики от своя страна отказват влияние върху рентабилността на банките и техните бъдещи стратегии, посочват от "Делойт".

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?