Росен Плевнелиев:

Една личност не може да оправи тази държава

"Смятам да спазвам правилата в конституцията, а тя казва, че президентът е надпартиен"

Една личност не може да оправи тази държава

Няма никакъв повод президентът да подава оставка. Той е човекът, който ще осигури платформа за дебат, който да определи проблемите и мерките, които трябва да предприеме служебното правителство, за да ги реши.

Това най-общо заяви държавният глава Росен Плевнелиев в събота пред Нова телевизия, уточнявайки, че "един президент не може да се заиграва с една или друга политическа партия".

"Не вярвам, че един или двама човека могат да оправят държавата", заяви президентът, призовавайки за конструктивни дебати с участието на експерти.

По повод съмненията, че премиерът в оставка Бойко Борисов ще се опита да прокара удобни за ГЕРБ кадри в служебния кабинет, който се очаква да управлява до изборите на 12 май, Плевнелиев заяви, че смята да спазва "правилата в конституцията, а тя казва, че президентът е надпартиен".

Държавният глава се ангажира, че при определянето на служебните премиер и министри ще се ръководи единствено от техните компетенции, "независимо от тяхната партийна принадлежност в миналото".

"Конституцията посочва много ясно неговата надпартийност и независимост. Аз не съм член на политическа партия, не съм бил. Смятам да спазвам правилата и Конституцията. Гарантирам, че като президент ще адресирам проблемите на хората с цялата честност и откровеност. Служебното правителство ще бъде поставено под натиск. Разбира се, най-различни кръгове и интереси биха искали да бъдат представени там. Но по начина, по който ще бъде сформирано служебното правителство, ще стане ясно, че то е истински надпартийно.

От друга гледна точка нека да сме наясно – за мен е важно в него да влязат хора, които могат да си свършат работата, без да гледам какви са били те в миналото и каква е била тяхната политическа принадлежност. Имаме служебно правителство, то има ясни задачи, трябва да ги свърши. Всеки един от тези хора трябва да е компетентен, да може да свърши тази работа, независимо от неговата политическа принадлежност", каза Плевнелиев.

Отказа обаче да назове конкретни имена, добавяйки, че все още нищо не е решено, тъй като предстои връчването на третия мандат в опит за съставяне на правителство. Подобно на ГЕРБ и БСП, от ДПС вече нееднократно обявиха, че също ще го върнат, след което до 12 март трябва да бъде съставен и служебният кабинет.

Плевнелиев не пожела да коментира твърдението на Яне Янев, че Саша Безуханова е фаворит за поста премиер. Попитан какво мисли по отношение на предложението на Желя Желев, за министър-председател да бъде назначен еврокомисарят Кристалина Георгиева, президентът заяви: "Кристалина Георгиева е един много достоен български комисар, който ще продължи да работи за държавата там, където е".

По повод провелите се преди ден консултации за сформирането на обществен съвет към президента, които бяха демонстративно напуснати от представителите на протестиращите, Плевнелиев заяви, че това не е провал, защото са били обсъдени много добри идеи. Добави и, че всеки присъстващ е казал, каквото е искал – едни са изчели декларации, други са представили "конкретни изпълними искания".

"Аз не каня хора, а каня институции, каня не личности, които представляват себе си", коментира държавният глава недоволството на протестиращите срещу присъствието на синдикати и представители на работодателски организации на консултациите.

Обяви и, че стои твърдо зад думите си, че отговорната позиция на правителството на ГЕРБ е била да довърши мандата си, въпреки масовото недоволство по улиците. Запитан от водещия Сашо Диков, дали Бойко Борисов му се е обидил заради тези думи, Плевнелиев отговори лаконично: "Нашите отношения са мъжки и много прями".

В края на интервюто си, президентът уточни и, че ще продължава да полага усилия да държи семейството си встрани от медийното внимание, признавайки, че съпругата му е била против, не само да се кандидатира за поста на "Дондуков" 2, но и да става регионален министър.

"Аз вярвам, че решението за България е в смислените, правилни стъпки, а не в следващите 5-10 години пак да се завъртим в едни реформи, които ще ни отдалечат от смисъла. Затова се радвам, че хората говорят за експерти", обобщи Плевнелиев, добавяйки, че с декларации нищо не може да бъде постигнато.

Споделяне

Още от България