Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Една не(до)волна част от Европа

22 коментара
Една не(до)волна част от Европа

България стана член на Европейския съюз не по своя воля.

Тя се озова там по силата на историческата инерция, а не заради осъзната потребност да практикува ценностите на Съюза: зачитане на човешкото достойнство и правата на човека, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството (списъкът е от член 2 на Договора за създаване на ЕС).

Всъщност, страната беше допусната в ЕС въпреки липсата на разбиране за тези ценности.

Днес България е настръхнала, зла и сърдита на Европа. Сърдита е, защото се опита, но не успя да подмени “вносните” и неясни за нея европейски принципи с комплекта от правила, които допреди еврочленството винаги ѝ бяха помагали да оцелее: снишаване вместо достойнство, приемане на неравенството, недоверие вместо недискриминация, враждебност вместо толерантност, индивидуализъм вместо солидарност, беззаконие вместо правов ред, връзкарство вместо демокрация.

Преди 20 години българите избрахме ЕС не поради привързаност към свободата, демокрацията и правовия ред, а заради миража на благоденствието. Докато кризата не подложи европейската конструкция на изпитание, криво-ляво успявахме да поддържаме впечатление, че спазваме общите правила. Сърдитата България обаче не забеляза, че когато правилата започнат да не достигат или направо липсват, европейците ги заменят с ценности  – добросъвестност, отговорност, солидарност, търпимост.

Днес европейското благосъстояние е в криза и ЕС основателно изисква неговите страни-членки да потвърдят ценностния си ангажимент. За България, а и за някои от останалите източни държави-членки (Унгария, Чехия, Румъния) е време за последен избор.

Няма никакво съмнение, че днешният конфликт върху жълтите софийски павета не е между богати и бедни, нито между свои и чужди. Той е между онези, които са убедени, че българският геном е непоправимо различен от европейския и другите, които искат да докажат обратното. Първите не се тревожат от вероятността България да остане бедна държавица в периферията на богатия ЕС, защото тяхната кауза е практикуването на демокрацията според местните разбирания и привички. Вторите отдавна са открили общото между себе си и „европейците” и вече се опитват да противодействат на закрепостяването на страната си в покрайнините на европейския блок.

Сегашният конфликт само на пръв поглед прилича на онзи, който България (уж) преодоля в началото на прехода преди 24 години. Разликата е, че тогава почти целият огромен ресурс на ЕС беше насочен към успешното приобщаване на младите източни демокрации. Кризата обаче оголи Съюза до ценностната му сърцевина. Енергията на ЕС в момента е насочена към изработването на нови правила, които да помогнат на европейската конструкция да устои на управленската неефективност, рецесията, неконкурентоспособността, апатията, евроскептицизма, национализма, ксенофобията и демографската бомба със закъснител. България вече не е част от дневния ред в Брюксел.

Тъжната равносметка е, че страната пропусна да се възползва от европейската готовност за подкрепа, когато тя беше в изобилие.  Трагичният резултат от седемте години бездействие в ЕС се вижда в днешната оголена сърцевина на българското общество: пустота и отприщени първични енергии. Всепроникващото усещане за безнадеждност, което служи за фон на тази картина, идва от това, че няма начин пустотата да се представи за ценност, нито първичните енергии – да се впрегнат за установяване на справедлив порядък.

Излишно е обаче да разчитаме, че „европейците” отново ще дойдат да запълнят ценностния ни вакуум с наставления и пари. По-вероятно е да издигнат предпазна ограда. Всъщност, нейните подпорни стълбове вече са сложени – това са продължаващият правосъден мониторинг, недопускането в Шенген, недопускането в еврозоната,  новите правила за достъп до еврофондовете... Предпазната мрежа пък в момента се изплита от удобно толерираната истерия в някои държави-членки заради отпадането от 1 януари 2014 на ограниченията за българи и румънци на европейския трудов пазар.

Най-страшното е, че по оградата се работи и от вътрешната страна. Сърдитата България е на крачка да артикулира тезата, че европейците я държат в изолация и по този начин ѝ пречат да реализира потенциала си. Когато този аргумент бъде наистина хвърлен в лицето на Европа, оградата вече ще си е на мястото и по нея ще тече ток.

Разбира се, докато ЕС съществува, България ще остане формална част от него. Важният въпрос е как ще изглежда тогава Съюзът и как ще са разположени местата в залите, където ще се провеждат тогава европейските срещи.  Ако България днес е в миманса, няма ли тогава да бъде свалена направо в галерията за публиката?

Има начин това да не се случи. Пустотата и първичните енергии няма да надделеят, докато поне част от хората в България осмислят и приемат като свои ценностите, върху които е изградена Европа. Тези хора и в момента настояват, че ЕС с неговите правила и ценности е решението, а не причината за националната катастрофа.

Ако обаче и тези последни будители бъдат пренебрегнати и заглушени, не чакайте спасение от никъде. Европа ще изгради бъдещето си със или без нас и ще се озърта в нашата посока, колкото да се убеди, че все още се влачим на опашката.


*Материалът е препечатан от блога EUMYTHS
_______________

Този документ е препечатан с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #22

  Реалност-18 Четеики не само тази статия и изказвания но и дръги предиши такива само Този 18 с едно изречение дава причините за това което става в бивши комунистучески страни не забравяте и БЪЛГАРИЯ,всичко друго е смо последица и отражение но не и причина.Вина има и в ЕС,защо не поиска от тези страни че да са в ЕС,трябва га осъдят виновните в твзи страни и бъдат наказани сас зтвор и лишаване от каквито и да са държавни слъжби и права.Европа си затвори очите и остави Вълците да са на власт обградени

 2. Анонимен
  #21

  Приятна активистка статия с нелош анализ...така че хващайте камъне и дърве и да почваме да строим Европска Булгария!

 3. Анонимен
  #20

  Това е есе а не анализ, както го определят някои. Съществуват елементи на анализ и точни попадения, но преобладават лириката и емоциите. Всеки има право на мнение/Е.Златева/, което трябва да се уважава

 4. Анонимен
  #19

  някой като има претенцията ,че анализира трябва да прави много уговорки .сдържан реалист съм,но може ли все пак авторката да се качи по-височко и да погледне и през сложните призми на многофакторността.къде са тук реалния ресурсен потенциал(нали под ресурси не разбираме дървен материал)производствен,научен,образоватеиен,демографски,културен,исторически,народопсихологически,геополитически.не е нужно да се спирате на всеки от тях.има още много.просто трябва да ги ЗНАЕТЕ И ДА ГИ ОТЧИТАТЕ ,преди да стигнете

 5. Анонимен
  #18

  "Първите не се тревожат от вероятността България да остане бедна държавица в периферията на богатия ЕС, защото тяхната кауза е практикуването на демокрацията според местните разбирания и привички. Вторите отдавна са открили общото между себе си и „европейците” и вече се опитват да противодействат на закрепостяването на страната си в покрайнините на европейския блок."
  Умишлено държаните в убийствена бедност и мизерия български граждани от всички управлявали страната през последните 23 години,въпреки

 6. Анонимен
  #17

  хахахах 13-ти, ама ти наистина ли си толкова наивен :D Иначе анализа ми хареса. Мисля, че авторката умишлено не е засегнала Руската страна.

 7. Анонимен
  #16

  ДО 1 И 2 ЧЕРВЕНИ КЮТУЦИ ПО ТОВА КАК КОМЕНТИРАТЕ ИСТИНИТЕ В СТАТИЯТА СИ ПРОЛИЧАВА ЧЕ АВТОРА Е МНОГО ПРАВ В КОНСТАТАЦИЯТА 75% СИ ПРЕДСТАВЛЯВАХА ЕС КАТО СИВ И ДИРЕКТИВИТЕ НА МОСКВА.А ЗА ЛАПАНЕТО НА ПАПУРА И ПОД ВОДА ТО ТОВА Е ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ СНИШАВАНЕ И ЗАМАЗВАНЕ НА НЕЩАТА ЗАОБИКАЛЯНЕ НА ПРАВИЛАТА ТЕ ЗА ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ СА ВРАТА У ПОЛЕТО.И БИТКАТА НЕ Е НА РУСОФИЛИ ЕВРОФИЛИ А КАК РУСКИТЕ ПАРИ ОТ КИПЪР И СИРИЯ ДА СЕ ИЗПЕРАТ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ КТБ И ВЪНШНОТЪРГОВСКАТА БАНКА НА МИЛЕН ВЕЛЧЕВ.А ПОКУПКАТА НА МЕДИТЕ СТАНА ЧРЕЗ ИЗПИРАНЕ НА ТАКИВА ПАРИ ТО И КОВАЧКИ ПОЛЗВА ТАКИВА ПАРИ.ВРЪТКАТА Е МНОГО ОТДАВНА И ТО С ПРОТЕКЦИЯТА НА ПОСОЛСТВОТО И ЗА ТОВА ДВАМА ПОЛКОВНИЦИ БЯХА ОБЯВЕНИ ЗА ПЕРСОНА НОНГРАТА .

 8. Анонимен
  #15

  До #№ 13: Ти сериозно ли мислиш, че Елица Златанова е писала коментар №9? Ако така, ти имаш много сериозни психични проблеми, на които спешно трябва да обърнеш внимание.

 9. Анонимен
  #14

  Добър опит за анализ но едностранен! Липсва Руският фактор, петата колона, проруските управляващи партии, масмедиите - собственост неизвестно на кого- управлявани от ченгета, насаждането на руския модел на клептокапитализъм и т.н.Всъщност основната битка сега е между русофилите и еврофилите! Не случайно Царят сега е в пета глуха! Не случайно НДСВ е в пета глуха! Ако не бяха тяхните усилия и лично на Симеон, можем да се съмняваме дали сега щяхме да сме членове на ЕС! Вместо към капитализъм, България се тласка към ренесанс на социализма! Изобщо, анализът е добър, но има още доста какво да се каже!

 10. Анонимен
  #13

  Искам само да съпоставя два коментара:

  Коментар номер 1, от написаното в статията: "Тя се озова там по силата на историческата инерция, а не заради осъзната потребност да практикува ценностите на Съюза: зачитане на човешкото достойнство и правата на човека,
  свободата, демокрацията"

  И: Коментар номер 9 по-долу от същата авторка Елица Златанова.

  Прочетете езика на коментар номер 9 сега и самички си отговорете на въпроса, до каква степен самата авторка на текста практикува ценностите на Съюза: зачитане

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.