Една от инсталациите на ТЕЦ "Бобов дол" ще бъде спряна

Не е установено нито горене на боклуци, нито замърсяване на въздуха

Една от инсталациите на ТЕЦ "Бобов дол" ще бъде спряна

Една от инсталациите на свързания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ Бобов дол ще бъде спряна, съобщи в събота екоминистърът Емил Димитров. Причината е незавършена процедура по издаване на разрешителни. Министърът обясни, че инсталацията била експериментална. Димитров допълни, че "препоръчал" на ТЕЦ-а да спрат работа с нея, но те не били съгласни. Затова ще им бъде наложена принудителна административна мярка.

"По всяка вероятност ще имат принудителна административна мярка, тази мощност ще бъде спряна и докато не си приведат всичките инсталации в ред, не ги лицензират, не ги сертифицират и не получат съотвените разрешителни, няма да работят", заяви Димитров.

Новината за спирането на инсталацията идва ден, след като в петък ТЕЦ-а влязоха полиция и прокуратура. Причината бе сигнал, че там се горят отпадъци. В събота премиерът Бойко Борисов заяви, че са взети проби от пепелината, за да се установи какво е горено.

Според Димитров опасни отпадъци не е имало. Установени са пропуски с разрешителните. Няма данни и въздухът да е бил замърсяван от предприятието.

"Качихме хора на комина, помолих ги да е сутринта, да не вземе някой да умре като се качва през нощта, но към този момент има станции, които следят, има инсталации, които мерят вредните емисии, казал съм за тази мощност да се ориентират към спиране, докато не получат разрешение. Те са на друго мнение. Ще се видим в съда", заяви Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България