Една от осъдените на смърт в Либия иска за адвокат Владимир Шейтанов

Нася Ненова, една от осъдените на смърт в Либия българки, е поискала за адвокат пред втората съдебна инстанция Владимир Шейтанов. Това съобщиха съпругът на Ненова и соцдепутатът Евгени Кирилов в Сливен, цитирани от БНР.

Апелирам министърът на правосъдието да се съобрази с това нейно чисто човешко желание, заяви депутатът, който бил помолен за съдействие от Иван Ненов. Кирилов напомни, че Шейтанов бе първият адвокат на подсъдимите български медици при започването на делото преди години. Доколкото ми е известно, медиците ни са били впечатлени от неговата работа, добави Кирилов.

Адвокат Владимир Шейтанов защитаваше от българска страна шестимата медици пред Народния съд в Триполи. Когато в края на февруари 2002 г. бе отхвърлено обвинението в заговор срещу либийската държава, а делото - прехвърлено на наказателен съд в Бенгази, защитата им бе поета от адвокат Пламен Ялнъзов.

След като на 6 май петте медицински сестри и палестинския лекар бяха осъдени на смърт, от правителството обявиха, че ще разширят защитата на българките и в екипа ще се включат още наши адвокати. След консултации със съюза на адвокатите, миналата сряда от министерството на правосъдието обявиха, че в състава на защитата ще се включат Георги Гатев и Хари Харалампиев.

До 17 ч. в понеделник, 14 юни, все още нямаше информация дали българската страна най-сетне е получила мотивите за смъртните присъди, които либийският съд бави вече седмица. Сутринта бе съобщено, че българският консул отново е отишъл в съда в Бенгази, за да се опита да вземе мотивите.

Споделяне

Още от България