Една от пънкарките от "Пуси райът" пусната с условна присъда

Съдът потвърди двете години в колония за Альохина и Толонникова

Самуцевич (вляво) бе освободена с условна присъда, Толонникова (в средата) и Альохина остават в колония

Една от пънкарките от групата "Пуси райът" бе освободена в сряда, след като състав на Московския градски съд промени присъдата ѝ на условна, но потвърди ефективния престой в колония на останалите две членки на бандата, скандализирала руското общество с изпълнението на пънк молитва срещу президента Владимир Путин в църква.

Апелативният съд, разглеждащ обжалването на присъдите на трите жени, потвърди решенията за 22-годишната Надежда Толонникова и 24-годишната Мария Альохина, а 30-годишната Екатерина Самуцевич бе освободена още в залата на съда, след като присъдата ѝ бе променена на условна с изпитателен срок 2 години.

 

На предишното заседание на Московския градски съд на 1 октомври се отказа от услугите на адвокатката, защитаваща и трите членки на "Пуси райът", и в сряда бе представлявана в съда от Ирина Хрунова от правозащитната организация "Агора".

 

Хрунова пледира за това, че по време на изпълнението на "Пуси райът" Самуцевич не е била на амвона, тъй като е била изведена от охраната. "Тя е била там само около 10 секунди, не е пяла, не се е молила, не е скачала, даже китарата си не е успяла да сложи през рамо и това се потвърждава от видеозапис", заяви защитничката ѝ. За това свидетелства и охранителят. Самата Самуцевич заявява, че е искала да участва в изпълнението, но не е успяла по независещи от нея причини.

 

В хода на съдебното заседание осъдените момичета от групата повториха, че със своето изпълнение в Храма "Христос Спасител" не са искали да оскърбят чувствата на вярващите, а акцията им е имала чисто политически характер. "Ние не сме войнстващи атеисти, ние сме против кражбата на икони , против трошенето на кръстове – намираме това за отвратително и неприемливо", заяви в съда Мария Альохина. Тя каза още, че макар да не е очаквала обжалването да е успешно, е загубила всякаква вяра в руския съд.

 

Адвокатите на трите музикантки поискаха да се проведе повторна експертиза за това дали действията на техните клиентки са разгорели религиозна вражда. Съдът обаче отказа това, както и да призове свидетели, които са се намирал в храма по време на тяхното изпълнение.

 

Хрунова заяви, че след съгласуване с клиентката си ще вземе решение дали да сезира надзорната инстанция и Европейския съд за правата на човека. От защитата на другите две участнички в "Пуси райът" посочиха, че ще обжалват присъдите им и по реда на надзора, и пред международни съдилища.

 

Като условно осъдена Екатерина Самуцевич ще трябва да спазва ред ограничения и поне два пъти месечно да се представя пред наблюдаващия орган.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят