Една пета от свободната търговия с ток у нас минава през борсата

Наесен почват и продажбите в рамките на деня, а от 2019 г. ставаме част от европейския почасов пазар

Една пета от свободната търговия с ток у нас минава през борсата

За година работа борсата за търговия с ток у нас е успяла да привлече една пета от количествата електроенергия за свободния пазар. Средно претеглената постигната цена през 2016 г. е била 31.46 евро за мегаватчас, което е близко до тенденциите на околните пазари. Разликата с Румъния например е само 2-3 евро, заяви Никола Габровски от "Българската независима енергийна борса" във вторник по време на заключителна конференция за въвеждането на електроенергийния пазар в България.

Постигнатата на борсата цена е значително под определената от енергийния регулатор от около 108 лв. за МВтч, но причината за разликата не е само конкуренцията на пазара, а и това, че в регулираната цена влиза и скъпата енергия от слънце, вятър и биомаса, както и по дългосрочните договори с двете американски въглищни електроцентрали.

В момента на борсата за ток работят две платформи за търговия. На тази за по-дългосрочни договори се обявяват оферти продава и купува и при съвпадения на параметрите за време на доставките, количества и цени се постига сделка. Другата е ежедневна търговия за количествата, необходими на търговците за следващия ден.

Само след седмици през март ще започне подготовката и на стартирането на платформата за търговия на количества електроенергия в рамките на същия ден – т.нар. интрадей, каза още Габровски. Тогава ще станат ясни правилата за функциониране на този пазар, ще започне регистрацията на участници и обучението им, ще се определят таксите и тарифите, обясни той. Тестовият старт на интрадей търговията с реални участници ще е през август-септември, а в началото на 2018 г. би трябвало да започнат и реалните сделки, обясни той.

Представителят на енергийната борса призна, че има забавяне на този вид търговия, която по график трябваше да започне в началото на юли 2017 г., но обясни това с изработването на правилата ѝ, в което сериозно участие има и "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО).

Виктория Поповска от ЕСО заяви, че операторът е предложил два модела на интрадей търговията – за почасова продажба на количества и за такава за четири часа. Най-вероятно ще се започне директно с почасови сесии, тъй като стартът и без това се е забавил. Този вид търговия ще става след приключването на сделките за следващия ден, за да може доставчиците, които не са успели да балансират количествата си за деня, да сторят това почасово. В момента по-големите от тях играят за такива количества на съседните борси.

Започването на борсовата търговия с ток в рамките на деня е първата стъпка към обединяването на българския енергиен пазар със съседните и с европейския, стана ясно от думите на Поповска и Габровски. Пълното пазарно сливане със съседните държави може да стане в началото на 2019 г., посочи представителят на енергийната борса. Държавният оператор вече преговаря с Македония, вместо да организира своя борса за ток, да играе на българската. Подготвя се подобно споразумение, разговори в тази посока ще се водят и с останалите съседни държави.

Независимо от тези разговори страната ни се интегрира към европейския електроенергиен пазар чрез проект за трансграничен интрадей пазар, в който в момента участват 15 държави от Европейския съюз. Този вид търговия ще се води на платформа на германската борса "Дойче бьорзе" и идеята е бърз обмен на електроенергия между държавите от ЕС чрез импортно-експортни зони, създадени на регионален принцип, обясни Поповска.

Целта е гъвкавост и конкуренция при електроенергийните доставки и покриване на критични ситуации при недостиг или излишък на ток в различните държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес