Една пета от японските домакинства ползва електронни пари

Една пета от японските домакинства ползва електронни пари

Почти една пета от японските домакинства използват електронни пари за малки покупки, сочи проучване на институт към централната банка, предаде Ройтерс.

Делът е по-висок, отколкото миналата година, и е признак, че паричната култура на страната се променя.

Според проучването, направено между юни и юли, 18.5 процента от домакинствата използват електронни пари, като разплащанията чрез приложения на смартфони и дебитни карти при покупки на стойност 1000 йени (9.17 долара) или по-малко. За сравнение година по-рано делът е бил 15.4 на сто.

При домакинствата с един член (43 процента от тях са на възраст от 20 до 40 години) делът е по-висок – 35.6 процента. Това подсказва, че усилията на правителството за пълно премахване на разплащанията в брой дават резултат, поне сред по-младите.

Въпреки увеличаването на електронните разплащания японското схващане "кешът е крал" все още е дълбоко вкоренено, като според проучването 84 процента все още използват банкноти и монети за малки покупки.

За плащания над 10 000 йени до 50 000 йени, 48.5 процента от домакинствата посочват, че плащат в брой, а 3.4 процента - електронно.

Ниското равнище на престъпност, изключително ниските лихвени проценти и мрежата от банкомати в цялата страна отдавна правят парите в брой предпочитани в Япония, като хората нямат достатъчна мотивация да преминат към безкешови плащания.

Премиерът Шиндзо Абе прави усилия повече японци да преминат към безкешови плащания.

Купувачите неотдавна бяха насърчени да заменят парите в брой с електронни, след като правителството въведе програма за облекчаване на последиците от повишаването на данъка върху продажбите на 1 октомври.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?