Една по една лъсват скандални замени на военни имоти

Една по една лъсват скандални замени на военни имоти

След като новият министър на отбраната Николай Цонев с една скоростна проверка установи драстични нарушения в замени и отдаване под наем на военни имоти, един след друг започнаха да излизат конкретни случаи кой от кой по-скандални на замени на имоти, извършени в груб ущърб на министерството.

В неделя депутатът от Демократи за силна България (ДСБ), избран от листата на партията във Варна, обяви пред медии, че е внесъл парламентарно питане до министъра на отбраната за две замени на имоти държавна собственост.

Двата имота са във Варна и в град Бяла, Варненска област. За замените им преди време е писано в медиите, но назначените служебни проверки по публикациите не са намерили нищо нередно в начина и условията, при които са осъществени.

В центъра на Варна бившата гарнизонна фурна на площ от 3 декара през 2006 г. е оценена на 552 хил. лв. без ДДС и въз основа на тази оценка теренът е предоставен на фирма срещу 9 двустайни и едностайни апартаменти в крайни квартали на София и Бургас.

На мястото на военния имот впоследствие е издигната сграда с жилища, магазини, офиси и ателиета със 129 самостоятелно обособени апартаменти и помещения.

Апартаментите и офисите са продадени още на зелено по 850-1100 евро за квадрат срещу близо 170 лв., за колкото е отстъпен теренът.

Според публикация в последния брой на в. “Капитал”, собственикът на апетитния терен, така щедро заменен от Министерството на отбраната, е бившият вицепрезидент на бившата групировка “Мултигруп” Николай Вълканов чрез фирмата му “Бългериън еко проджектс” ЕООД.

Сделката е финализирана в навечерието на парламентарните избори, тоест по времето, когато министър на отбраната все още е Николай Свинаров.

Замяната нанася ущърб на държавата в размер на много голяма сума, защото пазарните цени на земята в този район на Варна са между 600 и 900 евро на квадратен метър, обясни и депутатът Димитър Камберов. .

При втората сделка, осъществена миналата година, вече по времето на Веселин Близнаков, 41 декара на брега на морето в местността “Свети Атанас”, обособени в два парцела в близост до Бяла, са заменени с 30 апартамента в крайни квартали на няколко града, включително София и Варна. Замяната е осъществена, въпреки неприключилите съдебни дела на близо 50 граждани, които имат претенции за собственост върху земята.

И в случая замяната е на принципа “кон за кокошка”, защото двата терена – оценени съответно на 1.5 млн. лв. и 400 хил. лв., и дадени на двама германски предприемачи, са с одобрен устройствен план на зона “Чайка” до Бяла, според който там ще се строи курортен комплекс с жилища, хотели и заведения.

Двата случая на замени се прибавят към десетките други, които заплашват да взривят Министерството на отбраната, ако на светло излязат не само всички замени, но и фирмите и лицата, които са се облагодетелствали, и връзките им със служители от системата на отбраната или на политически кръгове от управляващите партии.

Бившите министри на отбраната Николай Свинаров и Веселин Близнаков побързаха да уверят, че по тяхно време не са се вършили нарушения при замените на имоти. Близнаков дори се опита да прехвърли отговорността върху областните управи, които отговаряли за държавната собственост.

В акцията на новия военен министър Николай Цонев за “разкриване” на далавери, вършени по времето на негови предшественици, прозира намерението да бъде “ударен” предшественикът на Цонев Николай Свинаров. Преди година Свинаров напусна НДСВ, партията, която го сложи на поста, така, както после сложи наследника му Веселин Близнаков, а сетне и Цонев.

На този фон прокуратурата побърза да се зачете в публикациите в медиите и обяви, че заради изнесените факти е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Още по темата
Още от България