"Една посока – много възможности" – мотото на еврофондовете 2014-2020

"Една посока – много възможности" – мотото на еврофондовете 2014-2020

"Една посока – много възможности" – това е мотото, с което България ще рекламира еврофондовете през периода 2014 – 2020 г. Автор на мотото и логото към него е Тахсин Тасим.

Неговата концепция грабна журито и той спечели конкурса, който беше под патронажа на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

През следващия програмен период беше взето решение всички европейски програми да се представят с единно лого и послание, а не както беше през настоящия – всека програма със собствено лого и мото.

Новото лого на Тасим е изчистено и запомнящо се, като в него са вплетени цветовете на българското знаме и на Европейския съюз.

"Цветните дъги символизират различните оперативни програми, които се включват във финансовата рамка. Дъгите образуват звезда – символът на всяка страна от съюза. Посланието доразвива логото. Различните посоки всъщност са част от единна, обоснована стратегия. Това е посока, която дава възможности за развитие и за растеж", обясни концепцията си Тахсин Тасим.

В конкурса участваха рекорден брой кандидати – 150. Петнадесет членно жури, под ръководството на проф. Виктор Паунов, председател на общото събрание на Националната художествена академия, класира предложенията на кандидатите.

Победителят получи награда от 5000 лв. и тридневно посещение в Брюксел за двама.

Решението за използване на общо лого на оперативните програми през следващия програмен период беше взето на заседание на правителството в началото на юли тази година. Целта му е да бъде създадена единна и разпознаваема визуална идентичност на приноса на Европейския съюз в България, по думите на Зинаида Златанова.

Тя отбеляза, че конкурсът за единно лого и послание за следващия програмен период е доказал "как с ентусиазъм, с талант и с усилена работа може да се постигне една цел, която да разкрие нови възможности".

След 10 дни се очакват официалните коментари на Европейската комисия по Споразумението за партньорство, което правителството изпрати в края на август.

"България е сред първата половина на държавите-членки, които ще финализират преговорите с ЕК по документа за 2014-2020 г.", прогнозира Златанова.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?