Една шеста от хората на заплата в Русия са "работещи бедняци"

Сн. ЕПА/БГНЕС
Всеки шести от хората на наемния труд в Русия не може да издържа нито себе си, нито своето семейство. През 2016 г. доходите на тази една шеста са били под жизнения минимум на трудоспособното население. Това сочат данни на аналитичен център към руското правителство от бюлетин, озаглавен "Работещите бедни в Русия и в чужбина", пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си.
 
Според официалната статистика 2 милиона жители на Русия получават заплати, по-ниски от жизнения минимум. Ако обаче се вземат предвид и другите им доходи, харчени също и за членовете на семействата, броят на работещите бедни в Русия нараства в пъти - близо 12.1 милиона души през 2016 г. или 16.8 на сто от трудоспособното население, изчислява експертът от центъра Владимир Трубин.
 
Делът на бедните наемни работници и служители в държавния сектор четирикратно надхвърля този в частния сектор, отбелязва изданието.
 
Положението, при което над 10 милиона работещи в Русия не могат да осигурят достоен живот на себе си и своите семейства, не може да се нарече нормално, изтъква в аналитичният център.
 
Дори ако работят и други членове на семейството, то най-често си остава бедно, казва Трубин. За да нарасне съществено доходът му, един жител на Русия трябва да придобие нова професия, да получи по-високо образование или да се изсели, а трудовият пазар не предлага достатъчно свободни работни места с по-високо заплащане при запазен професионален статут.
 
Този значителен дял на бедните сред всички работещи хора е белег за слабостта на средната класа в Русия, посочва експертът от Института за социална политика към Висшето училище за икономика Лилия Овчарова.
 
Един лекар в Русия например печели средно едва с 20 на сто повече от един шофьор, пише вестникът. Разликата в САЩ е 261 процента, в Германия - 172, и дори в развиваща се Бразилия - 174 процента, подчертава "Ведомости".
Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?