Една шеста от света посреща Китайската нова година

Настъпва годината на дървената овца/коза

Честита нова година! Според китайския лунен календар на 19 февруари започва годината на дървената коза/овца. Лунната нова година е най-големият празник за една шеста от човечеството, тъй като се отбелязва не само в Китай, но и в други азиатски държави, както и в различните китайски общности, пръснати по целия свят.

За онези, които не принадлежат към тях, има объркване дали все пак настъпва година на овцата или на козата. Това е така, защото китайците използват една и съща дума – "ян" – за назоваване на различни животни, сред които овца, коза, антилопа и др.

Макар че Китай използва Грегорианския календар от 1912 г., Китайската нова година е базирана на древния Китайски лунен календар и се отбелязва на второто новолуние след зимното слънцестоене – някъде между 21 януари и 19 февруари. Това е подвижен празник, тъй като датата е различна в различните години.

На този ден настъпва най-голямата годишна миграция в света, тъй като само в Китай се правят 2.8 милиарда пътувания – студенти, работници и офис служители, които не живеят със семействата си, се прибират у дома, за да празнуват с близките си.

Китайската нова година е най-дългият национален празник в Китай и продължава общо 15 дни, а новогодишният ден е най-важната дата в китайския календар. Всеки от тези 15 дни има своето значение, зависещо от местните традиции. Преди празника хората задължително си почистват и украсяват къщите, за да привлекат късмета. Освен с богата трапеза, новогодишната нощ се посреща с фойерверки, а семействата палят хартиени пари, за да отиде димът към небето и през годината да дойдат истински. Цветовете, които се носят в чест на дървената коза/овца, са зелено, синьо, изумрудено и всички производни на дървестните нюанси.

Празникът завършва на 15-ия ден с фестивал на фенерите – тогава е пълнолуние и всички излизат по улиците със запалени фенери.

Първите три дни на новата година са обявени за почивни по закон, но обикновено повечето хора ще имат време да отсъстват от работа поне седмица.

Една шеста от света празнува на този ден. Освен в Китай, лунната нова година се посреща в Тайван, Сингапур, Малайзия и всички държави, в които има значима китайска диаспора.

Лондон и Сан Франциско са градовете, които претендират, че са домакини на най-големите тържества извън Азия.

Общата сума, която китайците са изхарчили през 2014 г. за пазаруване и храна в периода на лунната нова година, се равнява на 100 милиарда долара. Това е два пъти повече, отколкото американците са изхарчили в уикенда на миналогодишния Ден на благодарността, когато в САЩ става най-голямото пазаруване.

Годината не се очаква да е особено добра за китайската икономика. Правителството ограничи кредитирането, за да намали огромните дългове, натрупани в последните години. Това означава забавен темп на инвестициите и по-слаб ръст на БВП. Има отлив на капитали от Китай, което оказва натиск върху националната валута. Данните за 2015 г. показват спад в икономиката. Вносът през януари е намлял с 20% и цените вървят към дефлация. Предстои да се види какви ще са данните за този месец, които ще отчетат пиковите продажби и пътувания, които китайците правят за най-големия си празник – лунната нова година.

Според зодиака козата символ на просперитет, но също така и на съпротивата срещу промяна.

Годината на козата/овцата не е сред най-любимите на китайците, в чийто зодиак има 12 животни. Предполага се, че причината за това отношение се крие в самата природа на овцата – послушно, стадно животно, а не силен лидер. Много китайски двойки, които планират деца, са се постарали те да се родят в отиващата си година на коня или пък смятат да отложат събитието за следващата година на маймуната, която започва през 2016 г.

Според други тълкувания 2015 -а, годината на дървената коза/овца, ще е година на промени и неочаквани събития. Козата е весела, щедра, не е злопаметна. Това ще е година на революционни открития, но и на приключване на стари конфликти. За последен път дървената коза/овца е "властвала" преди 60 години – през 1955-а.

Споделяне

Още от Общество

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?