Една случка от пролетта на 2005

От първите дни на адвокатската си кариера обслужвам група клиенти, които имат правен спор с фирмата, която е придобила огромна част от кооперативния пазар в "Люлин" чрез покупка на активите на старата потребителска кооперация РПК "Искра".

Покупката на терена на "кооперативния" е един акт, типичен за модела "Софиянски", но това е отделна тема. Ако имам време, мога да разкажа, просто за пример. Моите клиенти бяха дребни търговци, без претенции да променят света към по-добро.

Та един ден през 2005 г., в хода на преговори с фирма "Искра" - собственик на терена на пазара, ни казаха, че теренът, на който са техните търговски обекти, вече не бил на "Искра", а на друг човек. Собствениците на "Искра" имали големи дългове към този човек и му прехвърлили терена. Той бил едър бизнесмен, притежавал строителен бизнес и линии на маршрутни таксита.

Тъй като отдавна търсехме преговори и споразумение, стигнахме до контакт с новия собственик и адвоката му. Уговорихме среща в неговия (на собственика) офис в ж. к. Люлин.

Офисът представляваше сглобяема временна постройка насред нищото - в един паркинг зад люлинския "Бриколаж". Приличаше по-скоро на обслужваща паркинга сграда. Никакви обозначителни знаци, никаква табела, поне 200 метра черен път сред строителни отломки, без асфалт. Кучета скитат из прахоляка... мрачна гледка. В "офиса" се влизаше през гаража, охраняван от мъж с автоматично оръжие и слушалки на главата.

Сравнително строен, прошарен мъж на средна възраст. Сив, безличен, облечен с тъмен костюм и тениска под сакото. Милиционер.

Разговорът беше като него - сив, безличен, без резултат. Тръгнахме си и ни олекна, когато се отдалечихме от криминалния декор. Толкоз. Една случка от пролетта на 2005.

Човекът се казваше Андрей Иванов. Днес вече цяла България знае кой е той - бивш полицай, напуснал работа в полицията през 2004 г., "кадър на МВР с добър бизнес", според "Медиапул".

Иванов държи 80 процента и еднолично управлява фирмата за строителни работи "Банкя 21", в която останалите 20 процента от собствеността е на Столична община. Впоследствие новият председател на СОС заяви, че е спечелил общинския търг за закупуването на този дял и конфликт на интереси няма.

54-годишният бивш шеф в националната полиция беше седми в кандидатската листа на партията. Той е инженер по образование - завършил е ВМЕИ със специалност автоматика и телемеханика. Работил е в изчислителния център на МВР, а от 1996 г. е назначен за зам.-директор на националната полиция. Според официалната му биография е напуснал през 2004 г. и досега се е занимавал с частен бизнес. Има съсобственост и участва в управлението на няколко фирми. Една от тях се казва "Банкя 21", според информация на сайта "За града".

През 1996 година е назначен за заместник-директор на Национална служба "Полиция". Напуска през 2004 година и поема управлението на частно дружество. Основно е специализирал Управление на колективи и проекти, свързани с изграждането на национални информационни системи, според агенция "Фокус".

"Колективи и проекти, свързани с ... информационни системи". Почти ми стана весело като го прочетох. Почти. Да оставим моите впечатления от "офиса" и охраната настрана.

Няколко въпроса:

1. Ако е напуснал МВР през '04, откъде е взел пари за "добър бизнес", който през '05 явно вече цъфтеше?

2. Защо собствениците на "кооперативния" са му дължали много пари през '05 на него - който през '04 още е бил в системата на МВР?

3. Как между '04 и '06 успя да спечели "общински търг" и със спестените от МВР-заплата пари ли стана тази работа?

4. Как, в качеството си на висш служител на МВР, е участвал във фирма "Банкя 21" от 2002 г., във фирма "Реал строй АП" ООД (в съдружие с депутата от БСП Петър Кънев" от 2002 г., както и в още няколко фирми, преди - "според официалната биография" - да напусне МВР?

Никой не е задал тези въпроси, засега.

А на мен ми се струва, че "конците" в СОС попадат в ръцете на човек, който е сам олицетворение на мръсната роля на МВР в "българския преход".

Още от автора http://radankanev.blogspot.com/

Споделяне

Още от България