Една трета от българите искат да си купят нов дом

Една трета от българите искат да си купят нов дом

Повече от една трета от българите декларират желание да купят жилище през следващите две години, като близо 75% от тях смятат да финансират това с ипотечен кредит, който да погасяват между 10 и 15 години. Това показва проучване на "Сосиете женерал Експрес банк" направено в началото на есента сред над 1000 души на възраст между 25 и 55 години в София и големите областни градове.

Приблизително 60% от участниците, които в момента нямат свое жилище планират да закупят в близките 2 години. В същото време 35% от притежателите на имот в момента планират покпката на втори дом, показва още проучването.

Хората, които нямат жилище, предпочитат да купят тристаен апартамент, а тези, които вече притежават недвижим имот - двустайно жилище.

Болшинството от анкетираните (73%)предпочитат да купят нов дом в града, в който живеят. Тези, които живеят под наем или в по-малките градове по-често заявяват предпочитание да се преместят в по-голям областен град.

Около 23% от интервюираните намират цените на жилищата в София за разумни, докато процентът в другите областни градове варира от 19  до 22%. В населените места с жители до 100 000 души удовлетворението от текущите пазарни цени е 49%.

Близо 37% от желаещите да купят втори дом са склонни да инвестират сума до 50 000 евро. За тях предпочитаният размер кредит е в размер до 20 000 евро.

В същото време 23% от търсещите първо жилище са готови да инвестират от 50 000 до 70 000 евро, като изразяват готовност да търсят заем в порядъка от 20 000 до 50 000 евро.

Около 60% от жителите на столицата имат готовност да теглят жилищен кредит, докато процентът за жителите на областните градове е около 40.

Най-предпочитаният срок за жилищен кредит е намалял на 10-15 години, за разлика от предходни години, когато най-често избирания срок е бил 20 години, посочват от "Сосиете Женерал Експресбанк".

Споделяне

Още от Имоти

Къде му е мястото на Бойко Борисов?