Една трета от италианците не биха се ваксинирали срещу коронавирус

Една трета от италианците не биха се ваксинирали срещу коронавирус

Всеки трети италианец не би се ваксинирал срещу новия коронавирус дори и да бъде разработена подобна ваксина и тя да стане достъпна. Това показват данните от социологическо изследване от днес, цитирани от ДПА.

Около 33 процента от италианците не биха се имунизирали, ако имаха на разположение ваксина. На обратния полюс са 61 на сто от анкетираните в изследването на изследователския институт И Икс Е (IXE), а 6 процента не могат да отговорят.

В проучването се констатира също, че 57 на сто от италианците подкрепят сегашните правила за социална дистанция и маските, а 33 на сто са на мнение, че те трябва да бъдат отхлабени - 8 процента искат те изцяло да отпаднат.

Понастоящем не е измислена ваксина срещу коронавируса, но за разработването ѝ са впрегнати сериозни международни усилия. Според някои експерти ваксина може да има в началото на следващата година, но оценките са различни.

Италия първоначално беше една от най-тежко засегнатите от коронавирусната пандемия страни, но през последните седмици кризата се успокои. Вчера бяха регистрирани само 122 нови инфекции, най-ниските стойности на този показател от 26 февруари.

Общо в Италия са потвърдени около 239 000 случая на коронавирус и 34 700 смъртни случая, свързани с него.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?