Eдна трета от избирателите сигурни, че ще гласуват

Една трета от потенциалните избиратели (33%) са сигурни, че ще отидат да гласуват на първите избори за български евродепутати. Това показва сондаж на социологическата агенция “Алфа рисърч”, направен сред 800 пълнолетни български жители между 2 и 4 май. Данните от сондажа бяха огласени в сряда.

Социолозите отчитат повишаване на дела на хората, които заявяват, че ще отидат да гласуват на 20 май, но те все още са доста по-малко от традиционно гласуващите на национални парламентарни избори, посочват от агенцията.

53% от анкетираните се интересуват от предизборните прояви, а над 60% могат да посочат конкретен клип, плакат или друга инициатива.

Най-силно разпознаваема към момента е предизборната кампания на НДСВ (30%) и БСП (30%), ГЕРБ и Атака (15%), СДС – 12%, ДСБ – 8%.

БСП продължава да губи електорална подкрепа, посочва “Алфа рисърч”. ГЕРБ почти се изравнява по подкрепа с БСП и социалистите в момента получават 15.5% от всички гласоподаватели, ГЕРБ има 13.2% от гласовете. Всеки четвърти поддръжник на една от двете партии обаче се колебае дали да отиде да гласува. 

 

ДПС няма да има проблем с избирателите си и движението може да се надява на 6.7% от всички гласове. При Атака положението е същото и те имат 5.7% от гласовете, като само 24% от поддръжниците на партията заявяват, че евроизборите са важни. 

НДСВ стабилизира положението си и в момента получава 4.9% подкрепа. СДС също подобрява позициите си и взема 3.2%. Забелязва се тенденция за преодоляване на демотивацията на сините избиратели, смятат от “Алфа рисърч”.

ДСБ засега събира гласовете на 2.3% от гласовете на всички избиратели, което е равно на твърдото ядро привърженици на партията. За да вкара свой представител в Европарламента, на партията са ѝ нужни още гласове, които тя има потенциал да привлече, коментират социолозите. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?