Една трета от нарушенията по европроекти за фирми са в Северозапада

Даниела Везиева: Трябва да се промени манталитетът как да направим нещо и да спечелим пари без да правим нищо

Министърът на икономиката Даниела Везиева

Около една трета от всички установени нарушения по европроектите за подпомагане на дейността на предприятията по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) 2014 - 2020 са в Северозападния регион. Това съобщи министърът на икономиката Даниела Везиева на пресконференция в петък.

Северозападният регион е приоритетен за целия програмен период, който финансово изтича през 2023 г. При кандидатстване по ОПИК фирмите получаваха бонуси по проектите, ако се изпълняват там и съответно получаваха по-лесно пари. Целта беше да се повиши жизненият стандарт на населението, да се спре миграцията и да се подобри средата.

Анализът от изпълнението на ОПИК обаче показва, че заложените цели не се изпълняват, стана ясно от обясненията на министър Везиева.

За периода 2014 - 2020 г. по ОПИК са сключени 2913 договора за над 2.063 милиарда лева за повишаване на производителността на малките и средните предприятия. От тях 930 са проектите, които са се изпълнявали в Северозападния район на стойност 478 млн. лева.

Общият брой на нередностите по ОПИК е 333, като една трета от тях (94) за 24 млн. лв. са в Северозападния регион, каза Везиева. По-голямата част от сумите вече са върнати от бенефициентите, допълни заместник-министърът на икономиката Ивелина Пенева.

Нарушенията

Най-честите нарушения са свързани с провеждането на обществени поръчки и закупуването на активи.

По 9 договора няма устойчивост на проекта, което означава, че фирмите са престанали да работят в Северозападния регион преди изтичането на 5-годишния срок, посочи Пенева.

42 установени нередности са на фирми от ИТ сектора, при които наетите на работа служители се оказало, че всъщност не работят в Северозападна България.

Проекти за разработване и внедряване на иновации в предприятия - закупуване и разработване на софтуери, голяма част от тях вече не са факт в Северозападния район, каза министър Везиева.

По констатираните нарушения има две образувани досъдебни производства от Европейската прокуратура.

Проверките на управлявания орган и съответните служби продължават.

Нулев ефект

"Не отчитаме косвените ефекти, които търсихме в Северозападния район. Не се е подобрила нито икономическата среда, нито е намаляла вътрешната миграция", каза министър Везиева.

Тя посочи, че без промяна на манталитета - "как да направим нещо и да печелим пари, без да правим нищо", няма как да се случат нещата.

В следващите мерки, които са предвидени през новия програмен период и по Плана за възстановяване и устойчивост, ще се разработят допълнителни изисквания за контрол, които да дават по-добър ефект, посочи Везиева.

Споделяне

Още от Бизнес