Една трета от преболедувалите Covid-19 страдат от неврологични или психични проблеми

Една трета от преболедувалите Covid-19 страдат от неврологични или психични проблеми

Една трета от преболедувалите Covid-19 около 230 000 американски пациенти са диагностицирани с мозъчно или психично заболяване до шест месеца след това, което насочва, че пандемията може да доведе до вълна от неврологични и психични проблеми, съобщи Ройтерс.

Направилите анализа учени уточняват, че не е ясно каква е връзката на вируса с психични състояния като тревожност и депресия. Те са най-често срещаните сред 14 болести, които те са проследили. Случаите на инсулт, деменция и други неврологични проблеми са по-редки, но все пак значителни, особено при прекаралите тежка форма на болестта.

"Резултатите ни показват, че мозъчните болести и психични разстройства са по-чести, отколкото след грип или други респираторни инфекции", каза един от ръководителите на изследването психиатърът Макс Такет от Оксфордския университет.

Изследването не е успяло да уточни свързаните биологични или психични механизми. Затова е необходимо то да бъде продължено спешно.

Същият екип учен установи миналата година, че 20 процента от оцелелите получават психиатрична диагноза до три месеца.

Новият анализ, обхванал 236 379 боледували, предимно от САЩ, е публикуван в сп. "Лансет Сайкайътри". Според него 34 процента получават диагноза за неврологично или психично заболяване до шест месеца след оздравяването.

Споделяне

Още от Коронавирус