Една трета от проверените асансьори в България са проблемни

За месец и половина в Държавната агенция за метрология и технически надзор са постъпили 110 сигнала за технически проблеми в асансьори. Заедно с планираните инспекции, общо проверените съоръжения са 500, като 15% от тях са спрени заради неизправности, застрашаващи живота на ползващите ги, съобщи в понеделник пред БНТ главният секретар на агенцията Валентин Чиликов.

Като цяло в около една трета от проверените асансьори се откриват технически проблеми, налагащи тяхното спиране. Чиликов изрази съжаление, че над 90% от сигналите се оказват сериозни. Продължават и кражбите на части от асансьори.

Коментирайки последния инцидент през уикенда, при който загина мъж на 53 години, Чиликов каза, че вероятна причина за спирането на кабината е спад на напрежението. До фаталният край пък се стигнало, защото вместо първо да сигнализират на специализирана фирми за проблема, возещите се в него са решили да се оправят сами. При опит да излезе, мъжът паднал в шахтата.

След обаждането на посочения в кабината телефон, на десетата минута дошъл първият екип. Асансьорът, с който стана инцидентът, е монтиран преди седем години, а се използва от четири. Чиликов каза, че от 2015 година всички асансьори трябва да имат защитен щит срещу падане под кабината.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?