Една трета от проверените асансьори в България са проблемни

За месец и половина в Държавната агенция за метрология и технически надзор са постъпили 110 сигнала за технически проблеми в асансьори. Заедно с планираните инспекции, общо проверените съоръжения са 500, като 15% от тях са спрени заради неизправности, застрашаващи живота на ползващите ги, съобщи в понеделник пред БНТ главният секретар на агенцията Валентин Чиликов.

Като цяло в около една трета от проверените асансьори се откриват технически проблеми, налагащи тяхното спиране. Чиликов изрази съжаление, че над 90% от сигналите се оказват сериозни. Продължават и кражбите на части от асансьори.

Коментирайки последния инцидент през уикенда, при който загина мъж на 53 години, Чиликов каза, че вероятна причина за спирането на кабината е спад на напрежението. До фаталният край пък се стигнало, защото вместо първо да сигнализират на специализирана фирми за проблема, возещите се в него са решили да се оправят сами. При опит да излезе, мъжът паднал в шахтата.

След обаждането на посочения в кабината телефон, на десетата минута дошъл първият екип. Асансьорът, с който стана инцидентът, е монтиран преди седем години, а се използва от четири. Чиликов каза, че от 2015 година всички асансьори трябва да имат защитен щит срещу падане под кабината.

Споделяне

Още по темата

Още от България