Една трета от родителите не са убедени в ползата от ваксините

Страховете от живи бактерии, болести и смърт ще бъдат борени с целенасочена кампания

Една трета от родителите не са убедени в ползата от ваксините

Една трета от българските родители не са убедени в безопасността на ваксините и не смятат за нужно имунизационният календар да е задължителен. В същото време се наблюдава високо одобрение от около 90 на сто за задължителните ваксини. Това сочат данните от национално представително проучване, представено от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на форум "Ваксините- обществени нагласи и научни факти".

Около 30 на сто от родителите на възраст между 15 и 45 години смятат, че ваксините биха могли да навредят и не са напълно безвредни. В същото време 87 процента вярват, че от ваксините има полза.
Според родителите преимуществото на задължителните ваксини се състои в това, че предпазват хората от тежки заболявания и възникнали впоследствие усложнения (78%), изграждат естествен имунитет (59%) и възпрепятстват епидемии (58%).

Хората са по-склонни да ваксинират децата си срещу познати заболявания

Според данните има значителни разлики в склонността на родителите да поставят отделните ваксини от имунизационния календар – срещу тетанус (78%), хепатит Б (74%), морбили (69%), дифтерия (67%), коклюш (67%), полиомиелит (64%) и рубеола (63%). Значително по-нисък е делът на хората, които биха имунизирали децата си срещу паротит(43%), пневмококови инфекции (38%) и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции (28%). По всяка вероятност причината се базира на липса на информация относно тези по-рядко срещани като наименование заболявания, както и на това, че имунизацията и реимунизацията срещу този тип заболявания така или иначе са задължителни и се поставят на децата на определена навършена възраст.

Прави впечатление, че родителите са склонни да поставят на себе си или на своите деца някои от прероръчителните ваксини за имунизация срещу хепатит А (50%) и грип (43%), вместо част от задължителните, сред които пневмококови инфекции (38%) и Хемофилус инфлуенце тип Б инфекции (28%).

Откроява се осезаем спад в нагласите на родителите между 15 и 45 години по отношение готовността им да поставят на себе си или на своите деца препоръчителни ваксини срещу менингококови инфекции (36%), ротавирусни инфекции (25%), инфекции с човешки папиломен вирус (19%) и жълта треска (16%).

Не са еднозначни нагласите на родителите относно броя на задължителните ваксини от Националния имунизационен календар. Най-висок е делът на родителите, които смятат, че техният брой е оптимален – близо 44%. 11% от родителите са убедени, че броят на задължителните ваксини е прекалено голям. Едва около 4% смятат, че броят на задължителните ваксини от Националния имунизационен календар е недостатъчен.

Страхове от живи бактерии, болести и дори смърт

Сред споделените в рамките на проучването страхове са: задължителните ваксини вкарват живи бактерии/микроорганизми/вируси в организма (28%); могат да разболеят хората, които са се ваксинирали (23%); причиняват тежки странични ефекти (17%); причиняват трайни
увреждания (11%). Сред регистрираните мнения относно възможните вреди са отчетени отговори, според които задължителните ваксини не са подходящи за всички, биха могли да причиняват висока температура, болести, химични отравяния, дори смърт.
Близо две трети от родителите смятат, че знаят как да реагират, ако евентуално възникнат странични ефекти след поставяне на ваксина. Висок е делът на хората – 28%, които признават, че не са наясно какво би трябвало да направят при странични ефекти след имунизация с ваксина.

Основен източник за информация относно спецификата на ваксината, сроковете, възможните странични ефекти и т.н., е личният лекар. Прави впечатление, че ролята на Интернет, на роднини и приятели също е значима при моделирането на нагласи и представи относно ваксините, като цяло.

Висок е делът на родителите на възраст 15-45 години, които не си правят задължителна реимунизация на всеки 10 години – близо 26%. Други 17% заявяват, че не са информирани за такъв тип реимунизация. Делът на неинформираните е висок сред групата на младите родители (15-25 години), на българските роми и на българо-мохамеданите, на хората с
основно и по-ниско от основното образование.

4% от децата не са ваксинирани заради противопоказания или отказ

Близо 91% от родителите между 15 и 45 години заявяват, че децата им са имунизирани със задължителни ваксини от Националния имунизационен календар.

Около 2% от родителите заявяват, че децата им са с противопоказания за имунизация, а други 2% споделят, че децата им не са имунизирани.

Почти 6% от родителите не знаят или не са сигурни дали на децата им са имунизирани със задължителните ваксини. Прави впечатление, че в 4 от 5 случая този отговор е даден от мъже, което показва, че сред бащите е по-висока степента на неинформираност относно имунизирането на децата им със задължителни ваксини.

Москов обяви, че имунизационният календар е гарантиран

Здравният министър Петър Москов коментира, че срещу ваксините има сериозни настроения и трябва да бъде направена последователна кампания, “която да посрещне реалните страхове на хората, като се наблегне на постепенна, смислена и убедителна просвета какво е ваксината“.
Москов съобщи, че на този етап имунизационният календар е гарантиран. Той каза, че е подготвена тръжна процедура за доставка на ваксини и фирмите са заявили готовност да се явят, но ако отново процедурата се провали, държавата ще търси други възможности за осигуряване на задължителните имунизации. Възможен е и нов внос на ваксини от Турция, за което има сключено принципно споразумение с южната ни съседка през декември миналата година. То предвижда вноса на още 40 000 дози “Пентаксим“ при нужда срещу още 1 млн. дози БЦЖ ваксини от наша страна.

България има нужда от 121 хиляди дози еднокомпонентна ваксина, 145 хиляди дози четиривалентна, 121 хиляди дози петвалентна и 214 хиляди дози шествалентна, посочи Москов.

Той заяви, че в целия ЕС има недостиг на ваксини и това води до нарушения в имунизационните календари на редица страни.

В отговор на въпрос за подготвяния вот на недоверие министър Москов пожела на опозицията успех при написването на мотивите, иронизирайки я, че подготвянето на мотивите е отнело повече от месец.

По време на форума Националната пациентска организация представи националната кампания "Ваксинко" за информиране на обществото. Кампанията има специален сайт  и предстои пускането на видеоклип.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?