Една трета от руските дипломати в Литва били шпиони

Литва заяви, че една трета от руските дипломати в страната са шпиони, и предупреди, че Москва може да изпробва готовността на НАТО с неконвенционални методи, предаде Франс прес.

"Една трета от работещите в Литва руски дипломати са членове или сътрудници на разузнавателни агенции", се казва в доклад на литовското контраразузнаване. В документа се съобщава, че миналата година са били експулсирани трима руски шпиони, и се отбелязва, че Москва се интересува все повече от военните инфраструктури в Литва.

Сред поименно посочените е бившият руски консул в пристанищния град Клайпеда Владимир Малигин, който е идентифициран от Вилнюс като агент на руското външно разузнаване. Според Вилнюс Малигин е събирал сведения за плаващия терминал на втечнен газ ЛНГ/ГНЛ, който бе открит през януари с цел намаляване на зависимостта на балтийските страни от руския газов гигант "Газпром".

"Ние сме страна на външната граница на НАТО, която е сериозно засегната от неприятелска пропаганда, настройваща етническите малцинства срещу държавата и интересите ѝ", коментира тези разкрития президентката на Литва Далия Грибаускайте.

В друг публикуван в понеделник доклад литовското военно разузнаване отбелязва, че Русия може да прибегне до "неконвенционални или прикрити методи" за изпробване ангажимента на НАТО към колективната отбрана. "Не можем да изключим, че Русия би използвала такива способи срещу някой от членовете на алианса с надеждата да види НАТО неспособна да реагира своевременно и подходящо", се казва в доклада.

Членките на ЕС и НАТО Литва, Латвия и Естония са силно обезпокоени от действията на Русия в Украйна и се опасяват, че Москва може да поиска да дестабилизира и балтийските страни, отбелязва АФП.

На 18 март шведското разузнаване също заяви, че една трета от руските дипломати в Стокхолм не са истински дипломати, а агенти на руските тайни служби, припомня агенцията. "Това е константа, броят не се променя с годините", заяви представителят на шведското контраразузнаване Вилхелм Унге.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?