Една трета от убийците, помилвани от Първанов и Марин, са извършили нови престъпления

В периода 2002 – 2012 г. са помилвани 87 убийци, като над 30% от тях са извършили отново престъпление, съобщи депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев по време на дебатите по доклада на временната комисия за проучване на указите през двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.

Парламентът първоначално сформира анкетната комисия "Първанов", оглавена от лидера на РЗС Яне Янев, но Конституционният съд я обяви за незаконна, тъй като граничи с нарушаването на принципа за разделение на трите власти. Управляващите обаче създадоха нов вариант на комисията, чийто доклад бе приет от парламента в четвъртък с 81 гласа "за", а 21 – "против".

Тошев заяви, че има помилвани хора преди присъдата им да започне да бъде изпълнявана, преди да влязат в затвора. Давано е и гражданство заради дарение на църквата в Батак, за издаване на дискове с българска музика или за подпомагане на дарителски кампании. Има дори фрапиращ пример с предложение да се даде гражданство на украинка, чиято заслуга била да участва в конкурс за красота от името на България.

"Стефан Данаилов (докато беше министър на културата - б.р.) има над 20 предложения за даване на гражданство на мениджъри на фирми. Познавам гражданин от Видин, който живееше над 20 години в България, но не му даваха гражданство, поискали са му 20 000 лв.”, каза още Тошев.

Според него всичко това говори, че "законодателството трябва да се прецизира по отношение на решаване на човешки съдби".

Депутатът от БСП Мая Манолова коментира от своя страна, че "това е поредният безсмислен доклад на поредната безсмислена комисия, създадена от ГЕРБ за политическа употреба".

"Става дума за противоконституционен доклад на противоконституционна комисия. Комисията, на която е правоприменик, беше обявена за противоречаща на разпоредбите на Конституцията. В парламентарната практика се създаде прецедент – обявяване на една комисия за противоконституционна. Това е приносът на ГЕРБ в парламентарната практика”, заяви Манолова.

Споделяне

Още от България