Една трета от учениците не биха общували с обратен, а всеки втори – с ром

Около 29% от българските ученици от горните класове категорично не биха искали да бъдат в една стая с обратен, а 40% ще откажат до тях на чина в клас да седне ром. Това показват резултатите от анкета за толерантността към различния сред учениците от 9-ти до 12-ти клас и сред преподаватели, осъществена от гей организацията "Джемини" по проекта "Оглушителна тишина - случаят в моето училище". Проектът е финансиран от програма Матра КАП на външното министерство на Холандия и е насочен към подобряване на училищната среда чрез моделиране на антидискриминационно и антихомофобно отношение срещу малцинствата - етнически, сексуални или на хора с увреждания.

Проучването е направено в 15 училища в трите най-големи български градове – София, Пловдив и Варна. Резултатите бяха представени в понеделник.

Ако в класа има ученик с обратна ориентация 5% от анкетираните декларират, че биха го тормозили именно защото е обратен, 35% казват, че биха го защитили, ако това не им навлече неприятности. Най-много ненавист събират травеститите, най-малко – лесбийките.

Според анкетата около 15 на сто от учениците заявяват, че категорично не желаят да се сприятеляват с гей, докато 70% твърдят, че без проблем могат да са приятели на деца с физически увреждания.

На въпрос каква е вашата сексуална ориентация 87.7% от анкетираните ученици отговарят, че са хетеросексуални, 10.5 на сто - бисексуални, 1.8 на сто - хомосексуални, а 3.4 на сто споделят, че имат някакво увреждане.

От “Джемини” цитираха и изследване на агенция “Скала”, според което 15% одобряват узаконяването на еднополовите бракове в Европа, а 60% смятат, че в България е трудно да бъдеш хомосексуален, 42% не желаят да имат хомосексуален приятел или колега.

Всеки втори или 46.7% трудно би приел детето му да е с друга ориентация.

Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?