Една трета от жените по света са жертви на насилие

Една от всеки три жени е подложена на сексуално или физическо насилие, заяви в четвъртък Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА.

Близо 35 процента от жените по света стават жертва на побои или изнасилвания, много често от своите партньори. Според доклада 38 процента от жените, станали жертва на предумишлено убийство, са били убити от съпрузите или приятелите си.

Насилието често оказва дългосрочно въздействие върху жертвите. Те могат по-лесно да изпаднат в депресия, да развият зависимост от алкохола или да бъдат заразени с предавани по полов път болести, се казва в изследването.

"Тези данни изпращат силно послание, че насилието срещу жени е глобален здравен проблем с епидемични измерения", заяви генералният директор на СЗО Маргарет Чан.

По думите ѝ "здравните системи по света могат и трябва да направят повече за жените, които са подложени на насилие".

Според СЗО е нужно здравните работници да бъдат по-добре обучени да откриват насилие срещу жени, да помагат на жертвите по дискретен начин и да полагат усилия за преодоляване на психологическата травма.

СЗО планира да помогне на страните да въведат новите ръководни принципи, като се започне от Югоизточна Азия през юни.

Южна и Югоизточна Азия са регионите, където делът на насилието срещу жени е най-голям - 37 процента. В арабските държави и Африка този процент е 37, в Латинска Америка - почти

30, в Източна Европа и Централна Азия - 25, в Северна Америка, Западна Европа, Япония и Океания - 23.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?