Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Едно несъстояло се хоро, изхвърлени сини балони, Интернационала и Шулц за разкош

Под звуците на българска и руска естрада БСП обяви, че ще спечели евроизборите

20 коментара
Едно несъстояло се хоро, изхвърлени сини балони, Интернационала и Шулц за разкош

"Председателят (на местната партийна организация –бел.авт.) даде много добро предложение – след като свърши концертът да извием едно хоро в подкрепа на Орешарски пред НДК“, казва леко прегърбена около 70-годишна жена на своя приятелка. Втората моментално доразвива хрумването "Ами, като ще го подкрепяме – да ни заведат пред Министерския съвет, там да му покажем на момчето, че сме с него“. Идеята ѝ, обаче не се нрави на нейната спътница: "Аааа, да – ще вземе да реши, че пак някой протест има, те така и така само протестират. Не,не – хоро е по-добре“, заключва първата.

Такъв разговор се дочува пред НДК в петък вечер, малко преди БСП официално да даде старт на предизборната си кампания за евроизборите на 25 май.

Десетки автобуси са паркирали пред Националния дворец на културата, а от тях бавно и внимателно слизат стотици баби с внучета, дейци на местните партийни организации и "обикновени работници“, както описва електората на партията около 50-годишна жена, твърдяща, че "гвоздеят на програмата“ са "певците“.

Край фонтаните на НДК поспират за почивка, организираните от всички краища на страната "партийни ядра“, а докато клюкарстват за свои познати в разговори в стил "Ти знаеш ли каква беше тя като млада – огън жена. Беше явочник“, символите на партията и на гражданското недоволство срещу нейното управление някак незабележимо се сливат.

Възрастен "другар“, хванал ръцете си зад гърба, привежда ухо до свой приятел, а през това време с левия си крак небрежно подритва боклук към бетонно кошче за боклук. От хартиения отпадък грее главата на бившия журналист и осми в листата на БСП за Европарламента – Александър Симов. На коша пък има графит – символът на студентския бунт срещу управлението на левицата и ДПС – ръка стисната в юмрук…

След кратката почивка, която двамата "другари“ са направили, продължават напред към събитието и вече на по-висок глас коментират "лидера – Станишев“: "Не мога да го гледам тоя. Все едно виждам червата си, но партията е важна. Целият ми живот на партията съм си го дал, затова – ето на, тук съм. Ама нека върви в Европа, да се пръждосва оттук“, казва човекът, подритнал гланцираната хартия, с лика на кандидат за евродепутат, към коша.

Пред  входа на НДК гърми музика – оркестърът и солистката му, които трябва да забавляват партийния актив, докато влизат за мероприятието, редуват руски и български песни. Пенсионери притварят очи и бавно се поклащат в ритъм.

Депутати и по-обикновени партийни величия бродят с изменени лица из множеството и се ръкуват. Показват информираност на масите и съобщават, че кандидатът за председател на ЕК Мартин Шулц, който ще присъства на "концерта“ (както му казват хората –бел.авт.), а иначе откриване на предизборната кампания, ще закъснее, тъй като самолетът му щял да кацне по-късно. Възрастна дама се възмущава колко несигурна работа са самолетите и препоръчва да се пътува с влака или максимум "с автомобил“.

В крайна сметка партийният актив влиза в НДК и след кратко лутане заема местата си в Зала 1. Там на всяка седалка социалистите намират плакат, на който трудно разчитат иначе големия надпис "Martin Schulz. European elections”. Целта  е постерът да бъде вдигнат като влезе Шулц, обясняват отговорници по организацията. Подобно нещо така и не се случва, а някои от актива прилежно сгъват големия кадастрон и го прибират.

Освен плаката партийците получават и балони – бели, зелени и червени -  в средата на залата, а в двата ѝ края – балоните са сини със символа на Европейския съюз. По-късно става ясно, че последните не са желани, за да "не се учат внуците на синьо".

След заемането на местата настава очакване. Часът вече минава 18, пътувалите от по-далеч се унасят в седалките на залата, а по нервните се мъчат глухо да ръкопляскат, за да подканят програмата да започне.

Организаторите се суетят край сцената. Мартин Шулц наистина закъснява, а представител на Изпълнителното бюро на БСП нервничи, защото "100 души по тениски с надписи "Шулц“ го чакат на летището, а е студено“.

Край на неолибералния модел, ново съотношение на труда и капитала

Минути по-късно програмата е пренаредена, кандидатът за председател на ЕК от ПЕС ще дойде, когато дойде, а представянето на листата на БСП за Брюксел започва.

Проявата откриват двама водещи с дикция в най-добрите традиции на 70-те години. За приветствия думата взема председателят на Софийската организация на БСП Калоян Паргов.

След като изрежда присъстващите – премиерът Орешарски и председателят на парламента Михаил Миков, партиецът отново напомня, че се очаква Мартин Шулц. Прави кратка пауза, но аплодисменти няма, и продължава: "Резултатът от тези избори ще определи не само бъдещето на България и Европейския съюз, а и нашето бъдеще“, казва той, сякаш присъстващите не са част нито от държавата, нито от съюза.

Паргов обяснява, че победа на ПЕС на евровота ще означава "край на неолибералния модел, съсипващ малкия и среден бизнес“ и предвещава "ново съотношение на труда и капитала, но в полза на труда – на нас, трудещите се“. След това казва, че евросоциалистите са по-толерантни към българите от европейската десница и призовава за победа над ГЕРБ.

Изведнъж Паргов замълчава и се оттегля на сцената, където нахлува Георги Христов, запявайки химна. Естрадният вариант на "Мила родино“ вдига на крака залата. Изпълнителят спира така както е и започнал - внезапно. Краят се разбира само по това, че Георги Христов се държи за сърцето. Примерът му следва и част от публиката.

"Искам да чуя едно силно Бе…..

На сцената излиза Нели Рангелова. И след акапелно изпълнение на "Лудо младо“, което видимо успива присъстващите, тя решава да разбуди аудиторията.

"Хайде сега, искам да чуя едно силно-о-о-о-о БЕ….“, провиква се певицата.

Публиката мълчи.

"Едно силно БЕ-СЕЕЕЕ-ПЕЕЕЕЕ“, провиква се пак Рангелова и тогава залата започва да приглася.

На сцената пак следва рязка промяна. Излиза отново Георги Христов. Пеят в дует. А после той изпълнява песента си "Черно и бяло“ с вариации в текста. На припева естрадният певец изтананиква: "Но песента ми ярко червена стана/ Победата е ясна-а-а-а“.

Очаква аплодисменти, не получава такива. Следват немощни викове "БСП“.

Водещите със седемдесетарска дикция отново вземат думата. Става ясно, че ще представят 17-те кандидати от листата на левицата за Европарламента. По сценарий се започва от последния номиниран, за да се стигне постепенно до първия – партийния лидер Станишев.

БСП не иска деление между Русия и ЕС. Ще работим за сътрудничество с кавказките страни

Всеки кандидат е представен с кратък клип, прожектиран на големи видеостени. Последният кандидат за ЕП Николай Тишев обяснява на публиката, че иска различен Европейски съюз, доминиран от ПЕС, а не от европейските десни. Европа, според него, трябва да стане по-социална към новите страни членки, "в това число и към България“. Тишев не разяснява какво има предвид, но думата взема следващият кандидат за евродепутат – проф. Николай Джагаров. Той обявява, че ако стане евродепутат, би работил за мост между Европейския съюз и азиатските и кавказки държави.

Друга кандидатка - Катя Келевска казва, че неравенството е порок на капитализма. А тя иска равенство. Между всички. И ще работи за него.

Така след е представена първата партида от листата на левицата отново следват песни.

Микрофона грабва Михаил Белчев и запява, че на разсъмване всичко е розово, за "15 минути макар“. На сцената се възкачва цялата фамилия Белчеви. И след кратък спектакъл представянето на мераклиите за Европарламента продължава. Следват високопарни фрази, клишета за ЕС и така се стига до челната десетка.  

На десето място е Ия Гурбалова, която се представя като "млад и горд социалист“ и вещае победа на БСП, защото "накрая доброто винаги побеждава“.

Кратката ѝ реч се допълва от просторно слово на деветия в листата – проф. Андрей Пантев, който обилно благодари на "тези, които са зарязали внучетата си и на тези, които са зарязали доскотеките в петък вечер, за да споделят едно очакване“.

С присъщия си патос Пантев казва на публиката: "Иронизират ни, пращат ни в мъртвите Сибирски полета, но ние казваме: "Ние сме повече европейци от вас“. После пожелава "такава победа, при която ако се напънете, може дори и аз да стана евродепутат“.

След него на сцената е представен журналистът от вестник "Дума“ Александър Симов. Със стисната в юмрук ръка той виква на микрофона, че "БСП е против разделянето между Европейския съюз и Русия“.

Бавно и полека, под звуците на затихващи аплодисменти шестата в листата Светлина Йолчева припомня думите на Бойко Борисов, че в България избирателите са "лош материал“, а петата Достена Лаверн заявява, че "е време за обичане, значи е време за ляв завой“.

В естрадния стил се включва и Петър Курумбашев, който поздравява публиката със "Здравейте, сърца червени“ и обяснява, че се е приел да бъде част от листата на БСП, защото "социалистите не могат да бъдат щастливи за сметка на чуждото нещастие“.

Номинираният на трето място – Георги Пирински заявява, че избраните за евродепутати на 25 май "отиваме в Брюксел, но оставаме в България“. След него Илияна Йотова пък се впуска в "нумерологичен анализ“ на числото 15, с което БСП ще се яви на изборите. Оказва се, че 15 било числото на емоциите.

Междувременно на летище София е пристигнал Мартин Шулц. Кацането му се излъчва на живо на видеостените в залата. На терминала наистина го посрещат млади социалисти в червени тениски. Подаряват му рози.

Представянето на кандидатите за Европарламента вече е стигнало до водача на листата. Сергей Станишев излиза на сцената. Очаква силни ръкопляскания, но в действителност аплаузите  са вяли. Затова лидерът на БСП, с длани обърнати нагоре започва да подканя партийния актив да стане. Вместо това те започват да ръкопляскат. Възрастен господин става, но се вижда как силует на ръка го дръпва надолу и той сяда обратно на мястото си.

Мартин Шулц вече е пристигнал пред НДК. На входа отново получава рози от младежи в червени тениски. След като кандидатът за председател на ЕК влиза в залата, публиката става на крака, а Станишев започва речта си лично обръщение към "другаря Шулц“.

Хората са против задкулисието в ЕК и как БСП се оказа победител на предишните избори

"Драги Мартин“, казва той и започва да говори за "красивата, великолепна лява идея“.

В словото си лидерът на БСП и Партията на европейските социалисти обяснява, че до евроизборите остават само четири седмици и от "всеки един от нас зависи как ще изживее тези дни“. Станишев заръчва на електората си победа на "тези съдбовни за Европа и България“ избори и продължава да говори.

"Преди една години, преди предсрочните избори за Народно събрание в тази зала казахме, че имаме сили и желание да спечелим изборите. Постигнахме ли го?“, пита лидерът на левицата.

Очевидно социалистите запомнили, че партията им остана на второ място,  мълчат. А Станишев отговаря вместо тях: "Нашите опоненти твърдят, че не сме спечелили, но ние направихме правителство“, отговаря той и продължава с обичайното слово за освобождението на страната от страха и деспотизма, насаждани от ГЕРБ.

"Има повече свобода и за медиите и за хората“, твърди той и разказва колко е трудно да се управлява с малка подкрепа в парламента и как дори с депутати "болни – на легло“, партията прокарва народополезни закони.

После Станишев казва, че опонентите на левицата, в лицето на ГЕРБ, не са се примирили и търсят реванш, за да "всеят страх в душите на хората и да ги парализират“. "На 25 май трябва да кажем "Няма връщане назад!“, призовава той и вещае, че победата няма да е лесна, но партията е длъжна да я извоюва, не заради БСП, а заради България.

Първото място на вота, по думите на Станишев, щяло да вдъхне самочувствие на премиера Пламен Орешарски. "Ще го направим ли?“, пита лидерът приповдигнато.

От залата се чува немощно "Да“.

-  По високо!, призовава Станишев.

Залата започва да вика "Орешарски! Орешарски!“.

Окрилен от по-шумните възгласи, председателят на БСП виква на съпартийците си:

-  Искам да чуя ще работим ли за победата на Мартин?

Електоратът отговаря плахо: "Да“.

-  Искам да го чуя по-мощно!, призовава Станишев.

И след нови утвърдителни подвиквания, лидерът на БСП и ПЕС заключва, че хората са уморени от задкулисие, но не в България, в която тази дума стана символ на антиправителствените протести. Според социалиста хората са уморени от задкулисието в Европейската комисия и имено Мартин Шулц ще я направи прозрачна.

За кратко думата взема премиерът Пламен Орешарски, кой обяснява колко е трудно управлението, но как въпреки "инициираните и стимулирани протести“ демократичността се връща. 

Роза на ревера и "борбата с корупцията е основна във вашата държава“

През това време Станишев по сватбарски закичва червена роза на ревера си и след краткото слово на министър-председателя приветства на сцената Мартин Шулц. Като малко преди това партийният актив е изслушал химна на социалистическия интернационал на крака, а лидерът призова всички да останат по местата си, тъй като публиката реши, че "концертът е приключил“.

След малката организационна неразбория дойде ред на дългоочавакното слово на кандидата на ПЕС за шеф на Еврокомисията. В изявлението си той нито веднъж не се обърна към лидера на евросоциалистите Станишев. Демонстрирайки съвсем различен стил от досегашните негови посещения у нас, той не приветства "своя скъп приятел Сергей“, както го наричаше до момента.

За сметка на това, след обичайните встъпителни думи за "идеята Европа“, Шулц заговори, че знае "колко е трудно да се градят демократични институции и колко трудно се налага върховенство на закона“.

"За много от вас Европа е обещание за по-добро бъдеще, а други вече са гневни“, обърна се кандидатът за шеф на ЕК към българските социалисти и им обеща, че ако спечели евроизборите, ще има "равенство за всички, а не равенство за тези, които имат повече пари“.

"Затова борбата с корупцията е основна във вашата държава“, каза Шулц и допълни, че е основна и за Европа като цяло.

Пред българските социалисти той се обяви за обща минимална заплата във всяка страна членка на ЕС и призова "всички 5000 души в залата да убедят 10 да гласуват за ПЕС, а после нека тези 50 000 убедят още по 10 и тогава с тези 500 000 души ще победим“.

По време на словото си Шулц благодари на посрещналите го на летището младежи и след като не се обърна към Станишев, който стоеше до тях, лидерът на БСП и ПЕС нервно нагласи закрепената на ревера си роза и заръкопляска.

Зазвуча химна на Европа. Вече изморен, електоратът неохотно се изправи.

Мероприятието приключи, ентусиастите за хоро в подкрепа на Орешарски така и не реализираха идеята си, а две дами, излизащи от залата, изхвърлиха падналите им се сини балони със звездите на ЕС във фоайето, защото "внуците не трябвали да се учат на синьо“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. В и К
  #20
 2. hydrargir
  #19

  Напълно съм съгласен с nik.
  А от журналистката г-жа Паунова съм възхитен!... Досега рядко съм се интересувал от имената на авторите по медиите, но името на г-жа Паунова ще го запомня.
  Обикновено когато отразяват подобни „тържествени” събития, журналистите прeповтарят казаното от трибуната, регистрират овациите и ръкоплясканията на присъстващите. За първи път, благодарение на Паунова, усетих атмосферата на едно такова събитие. Какво да чета за скучните партийни речи и взаимните похвали

 3. nik
  #18

  Напротив, № 14, репликите са събития от общ интерес, и още как. Ето цитат от репортажа /реплика на възрастен другар за Сергей Станишев/:"Не мога да го гледам тоя. Все едно виждам червата си, но партията е важна. Целият ми живот на партията съм си го дал, затова – ето на, тук съм. Ама нека върви в Европа, да се пръждосва оттук“. Безусловно тази реплика е от общ интерес. И няма защо да се потвърждава от независим източник. Почти 90 на сто от възрастните другарки и другари са на това мнение. Но, тъй

 4. Valentin Dimitrov
  #17

  Когато БКП-БСП печели, България губи. В случая ще губи и ЕС, особено след като му оказаха представители в ЦИК, с наблюдатели и медии ....

 5. Peter Katzaroff
  #16

  Уважаема Аудитория,
  имах честта да присъствам на официалното откриване на Кампанията за ЕП на Коалиция за България ! ПРИЯТНО съм изненадан от наистина професионалната организация,отправени послания и изказванията на г-н Сергей Станишев-Президент ПЕС и г-н Мартин Шулц-най вероятният бъдещ Евро Президент-по последни данни ЕНП изостава с 3-4%!
  Наквито и негативизми да се сипят по адрес на управляващата партия ,истината е ,че няма друга алтернатива и структура готова да изведе страната от този батак,в

 6. Васил Антонов
  #15

  Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди! Ето какво ще се получи ако напиша какво мисля.

 7. Sgt. Pepper
  #14

  до Ник с ника "ник". Мой човек, писанието на Паунова не е никакъв репортаж. Описаните от нея откъслечни реплики от подочути разговори не са събития от общ интерес и не могат да бъдат потвърдени от независим източник. Ако трябва да бъдем точни, жанрът на написаното е "порнография", тъй като текстът цели да предизвика усещане за удоволствие в специфична група читатели на Медиапуул, които по силата на историческата действителност са лишени от реални източници на наслада.

 8. datekata
  #13

  И как ще спечелите изборите като само бабите на село ще гласуват за вас а и ако си платите добре на циганите може и да имате някой глас в повече но масата от народа няма да гласува за вас, Никой не ви иска тече освен ако не е набор 1920г или малко по млад.

 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #12
 10. Koko_deactivated_1401183147
  #11

  Мъпетите на БСП на сцената на този митинг заслужават да бъдат критикувани, а не малко от тях, ако имахме държава, щяха да се изявяват единствено на тази на централния, софийски, и други затвори. Но самата статия, е една откровена полюция, която отразява нивото и състоянието, не само на днешната журналистика...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.