Еднодневните трудови договори ще се попълват дистанционно

Еднодневните трудови договори ще се попълват дистанционно

Предстои електронизация на еднодневните трудови договори, така че земеделските производители да могат да ги попълват онлайн и да не губят време да преписват едни и същи данни. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол в петък. Той отговори на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков дали се предвиждат улеснения, тъй като сегашното положение силно затруднява земеделските производители.

Калфин отговори, че наемането на работници с еднодневни договори е възможност, а не задължение. “Ако фермерите желаят, могат да сключват и традиционния трудов договор, за който обаче процедурата е по-сложна и повече обръзвра работодателя“, каза Калфин.

"Земеделските производители не си представят дори, че наемайки човек за ден, те трябва да го осигуряват, инструктират, застраховат. Алтернативата е не да няма нищо, а по-сложна процедура. която повече ги обвързва", посочи Калфин.

Той съобщи, че от влизането на закона в сила са продадени близо 81 хил. еднодневни договора, а под 5 хил. са върнати неизползвани.

Споделяне

Още по темата

Още от България