Еднодневните винетки за камиони поскъпват с 1 евро от 2018 г.

Очакваните приходи са около 2.8 млн. лв., годишните стикери най-вероятно остават на старите цени

Еднодневните винетки за камиони поскъпват с 1 евро от 2018 г.

Цената на еднодневните винетки да се увеличи с 1 евро и да стане 12 евро за тежкотоварните автомобили. Това предлагат група депутати от ГЕРБ, начело с Александър Ненков. Промените са заложени в Закона за пътищата, който предстои да бъде гласуван от Народното събрание.

Депутатите предлагат още и увеличаване на максималните размери на таксите за ползване на инфраструктура в евро за годишните винетки за автомобилите над 3.5 тона. Годишните стикери обаче не се очаква да поскъпнат, въпреки че през лятото министърът на регионалното развитие Николай Нанков съобщи, че има такава идея, коментираха от ГЕРБ пред Mediapool.

Ефектът от увеличаването на дневната винетка за тежкотоварните автомобили се очаква да бъде над 2.8 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета, е посочено в мотивите към законопроекта.

Промените са обвързани с прилагането на европейска директива, одобрена през юли 2016 г. Тя предвижда за държавите от ЕС, които все още не са въвели тол системата, а таксуват тежкотоварния трафик за време, минималният размер на еднодневната винетка да бъде 12 евро, обясни Александър Ненков пред Mediapool.

В законопроекта не е посочено изрично от коя дата ще влязат в сила промените. Причината е, че след приемането на поправките в закона, Министерският съвет със свое решение трябва да определи тарифите.

Целта е новата цена на еднодневната винетка да стане факт от 1 януари 2018 г., каза Ненков.

Увеличаването на максималните размери за годишните винетки за автомобилите над 3.5 тона дава възможност на управляващите да увеличат и цената на останалите видове винетки. В момента цените на годишните винетки за тирове са по-ниски от максимално допустимите.

През лятото регионалният министър Николай Нанков съобщи, че се обсъжда поскъпване на стикерите за автомобилите над 3.5 тона, като точният размер ще стане ясен с приемането на бюджета. Сега обаче от управляващата партия ГЕРБ твърдят, че цените на останалите винетки няма да се пипат.

През 2017 г. нямаше промяна в цените на винетките и те останаха същите както и през 2016 г., когато поскъпнаха рязко (с около 50%) след като осем години не бяха пипани.

Втора година правителството се опитва да замени съществуващата винетна система с въвеждането на тол такса за тежкотоварните автомобили и електронна винетка за леките коли. Обществената поръчка за избор на изпълнител обаче непрекъснато се обжалваше и едва преди дни беше избран изпълнителят – консорциум от дъщерни компании на австрийската "Капш". https://www.mediapool.bg/avstriyskata-kapsh-shte-pravi-tol-sistemata-sreshtu-150-mln-lv-news270269.html В момента тече срокът за обжалване на избрания изпълнител. Ако няма такова, амбицията на правителството е договорът да бъде подписан до края на октомври, а до края на 2018 г. системата да бъде внедрена, по думите на министър Николай Нанков.

  

Източник: Закон за пътища и Законопроект за промени в Закона за пътищата

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?