Еднократната помощ за второ дете може да стане 600 лв.

Еднократната помощ за второ дете може да стане 600 лв.

Социалното министерство предлага еднократната помощ за раждане да се вдигне за първо дете от 200 до 250 лв., за второ - да стане от 200 на 600 лв, а по 200 лв. да се взимат за всяко следващо дете. Това съобщи във вторник министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова (БСП).

От ведомството предлагат още майчинството да се удължи от 2-годишна до 3-годишна възраст на децата. Министърът поясни, че се очаква след 1 ноември да бъдат отделени минимум 20 млн. лева за обновяване и изграждане на детски заведения.

Сред предложенията на министерството са увеличаване и на месечната добавка за деца на 30 лв. от 2008 г. Обмисляло се и увеличаването на границата на дохода за получаването им от 200 на 250 лв.

Не се обмисля вариант, въпреки отпадането на семейното подоходно облагане, всички деца да получават добавки. Предложенията са в период на обсъждане в рамките на бюджета за 2008 г. Още от 1 ноември ще влязат промените в Правилника за социалното подпомагане, които стимулират отговорните родители.

“Феноменът "безотговорно родителство" съществува в българското общество”, обяви Масларова при откриване на кампанията на министерството ѝ "Отговорно родителство". Тя допълни, че не може да “приеме детето да бъде използвано за доходи”.

Под различни форми, за изминалата година обществото е дало 400 млн. лв. за подпомагане и отглеждане на децата, посочи министърът.

По думите на Масларова само по Закона за семейни помощи през 2006 г. са изплатени около 254 млн. лв., а през първата половина на 2007 г. сумата е 124 млн. лв. Сумите не включвали здравноосигурителните вноски на децата до 18 години, както и парите, отделяни за тяхното образование и работните заплати на хората, които се грижат за тях.

Масларова съобщи още, че 50 лв. вместо 41 лв. ще получават онези социално слаби родители, чиито деца редовно ходят на училище. В същото време на 16.5 лева ще бъде намалена помощта при пет неизвинени отсъствия на детето, а ако то изобщо не посещава учебни занятия помощта ще стане 11 лв.

Програмата "Чаша мляко" за децата до четвърти клас няма да бъде спряна, но според експертите 0.50 лева са недостатъчни, за да се осигури напитката и храната на едно дете. Офертите за изпълнение на програмата ще бъдат отворени днес.

Новото тази година ще е възможността родителите да избират дали към млякото да бъдат добавени плодове или тестена храна.

От 2008 г. обаче на социалното министерство ще остане само ангажиментът за доставка на млякото, а другите закуски ще бъдат задължение на общините.

Споделяне

Още от България